Klibbig ristårta med kokosnöt och essens av Pandan

Denna klibbiga risrätter är super lätt att göra, men ser och smakar mycket gourmet. En god framkallad efterrätt för att betjäna gäster, denna klibbiga risbehandla är också ett hälsosamt mättat efterrättrecept (både gluten och laktosfri !). Och det finns ingen bakning eller ångkokning! - Koka bara upp en kruka med klibbigt ris, blanda det med några thailändska ingredienser, tryck sedan på det i en panna och låt det sitta överallt i ditt kylskåp. Servera kall eller varm tillsammans med en toppning av kokosmjölk och lite färsk frukt. Mmm ...!

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Först gör det klibbiga riset enligt anvisningarna i mina: Hur man lagar klibbig ris, steg för steg.
 2. Medan riset lagar mat, förbereda kakan (standard 8 x 8 storlek). Smörj pannan (inklusive sidorna) med en liten matolja, till exempel kokosnöts- eller rapsolja. Avsätta.
 3. När riset är färdigt matlagning (eller "ångkokning"), ta av locket från rispotten. Tillsätt 1/2 kopp socker plus 3/4 kopp kokosmjölk, rör om båda bra in i het riset. Snabbt smak-test ris för sötma, tillsätter upp till 1/4 kopp mer socker om inte tillräckligt söt för din smak. Obs! Palm eller brunt socker får användas , men det här gör att riset är lite brunt i färg.
 1. Nu skopa 1/3 till 1/2 av riset i din fyrkantiga kakspanna. Var noga med att byta locket på rispotten omedelbart, eftersom riset måste vara varmt för dessa steg.
 2. Smörja undersidan av en sked och använd den för att släta ut riset och pressa det i botten av kakan. Detta är det första lagret av riskakan. Försök att göra riset så platt och till och med som möjligt.
 3. Av det återstående riset i kruken, skopa ut halvvägs i en blandningsskål, åter ersätta locket på rispottan. Tillsätt ett par droppar av pandanpastaen och rör omgående för att blanda den i riset. Detta bör göra riset en ljusgrön färg.
 4. Med samma teknik som tidigare trycker du försiktigt och släpper det här ljusgröna riset över det vita riset i kakan och gör det andra lagret. Försök att inte trycka för hårt när du distribuerar det gröna riset, eller du kommer att störa det första lagret.
 5. Till det kvarvarande riset i potten, tillsätt 5 eller flera droppar av pandan-essensen, eller tills riset blir en märkbart mörkare nyans av grön (än föregående skikt). Tips: Mörkare ger dig bättre kontrast och blir mer slående när det är klart.
 6. Lägg nu till detta ris som sista lagret. Du måste lägga detta lag försiktigt och noggrant, eller det kommer att blandas med föregående lager. Smid ut toppen och täck sedan kakspanna med tennfolie och kyl i flera timmar, eller över natten (kallet kommer fast på efterrätten).
 7. För att göra kokossås, beroende på hur många gäster du serverar, behöver du 1/2 till 1 kopp kokosmjölk av god kvalitet. Placera kokosmjölk i en såspanna och värm upp (men koka inte). Tillsätt socker till smak, omrör för att lösa upp. Nu tillsätt majsstärkelsen upplöst i vatten (1 tsk. För en 1/2 kopp kokosmjölk, 2 tsk. För 1 kopp). Rör om medelhög värme tills såsen tjocknar, ta sedan av från värme.
 1. För att servera efterrätten, smörja en serrated kniv eller kör den under något kokande vatten (för att hålla kniven från att hålla fast). Klipp rutkakans kvadrater och lyft försiktigt ut ur pannan, placera dem på serveringsplattor (jag gillar geometriska mönster som består av flera mindre rutor, som bilden). Mikrovågsugnen kakorna kortfattat, eftersom denna efterrätt - som många asiatiska efterrätter - serveras bäst varm. Häll sedan kokossås över och garnera med några hallon. NJUT AV!

Tips: Den här efterrätten är en utmärkt för att göra ett middagsfest eller någon social sammankomst , eftersom du kan göra det dagen innan. Var noga med att äta den inom några dagar, eftersom klibbigt ris tenderar att torka ut snabbt och härda.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 232
Totalt fett 5 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 180 mg
kolhydrater 45 g
Kostfiber 1 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)