Vad är Crème Fraîche?

Crème fraîche (uttalad "krem fresh") är en version av gräddfil med högre fettinnehåll, vilket gör det bra för matlagning eftersom det är mindre benäget att kväva när du pratar om det. Medan det liknar sur grädde är crème fraîche tjockare, rikare och smakar mindre tangy än gräddfil. En vanlig mejeripack i hela Europa är crème fraîche mycket mer exotisk i USA.

Crème fraîche kan skedas över färsk frukt eller kokta grönsaker och används ofta som garnering med soppor.

Dessutom kan det användas var som helst du kan använda gräddfil, som till exempel över en bakad potatis .

Du kan köpa crème fraîche i specialbutiker eller till och med några stormarknader. Det finns ofta i mejeripasselen eller blandas med specialostar. Crème fraîche är vanligtvis dyrare än gräddfil och det kan vara lätt att göra egna hemma med bara några enkla ingredienser. För att göra en enkel crème fraîche hemma, följ dessa steg:

Crème Fraîche Recept

  1. Blanda 1 msk. kärnmjölk i 1 kopp tung grädde i en kastrull.
  2. Värm upp blandningen försiktigt tills den är lite varm och överför den uppvärmda blandningen till en glasskål.
  3. Täck skålen med en ren diskduk och låt stå vid rumstemperatur i 24 timmar.
  4. Rör om och kyld tills kyld. Nu är din crème fraîche redo att äta.

Observera, en av ingredienserna ovan är kärnmjölk. För att göra din egen creme fraiche behöver du använda äkta odlad kärnmjölk, inte den typ av kärnmjölk som du kan göra genom att tillsätta citronsaft till vanlig mjölk.

Varför är inte Crème Fraîche Curdle?

Crème fraîche kan användas för att berika soppor och såser utan att det kröks, medan vanlig gräddfil inte kan användas (eftersom den skulle curdle). En grädde är gjord av en emulsion av fett och vatten, blandad med en liten mängd mjölkproteiner. Curdling händer när dessa proteiner koagulerar och separeras från vattnet.

I crème fraîche finns det en högre mängd fett och en mindre mängd proteiner vilket gör det mindre sannolikt att curdle.

Lagring Crème Fraîche

Crème fraîche bör förvaras i kylskåpet och användas till användning före datum på behållaren. När det är öppet, använd crème fraîche inom tre dagar. Hemlagad crème fraîche bör förvaras i en sluten behållare i kylskåp och användas inom samma tidsram som köpta butik. Crème fraîche bör inte frysas.

När man ska använda Crème Fraîche

Om ett recept kallar crème fraîche och du inte har det, är vanlig gräddfil eller Crema Mexicana lämpliga substitut för de flesta recept. Dessa substitut fungerar bäst om du serverar crème fraîche coolt, som antingen ett dopp eller topping. Om du planerar att värma crème fraîche-ersättare, undvik att kyla maträtten för att undvika att mjölkningen stryks. Känn dig fri att experimentera med crème fraîche och använd den i stället för yoghurt, gräddfil och till och med majonnäs. Det fungerar bra i en potatisallad, införlivad i en fiskkaka eller som en söt eller salig bas för ett dopp. Eftersom creme fraiche kan sättas till uppvärmda diskar utan rädsla för curdling, kan det hjälpa till att tjocka en gryta eller tillsätt lite krämighet till en rik sås.