Vad är Choka i karibiskt kök?

Choka är inte precis en mat-det är ett sätt att laga mat, precis som en gryta är ett sätt att förbereda kött eller fjäderfä. En choka är i första hand en maträtt med grönsaker eller torrkött fisk, rostad eller eldstekt för att ge en unik rökig smak. Grillning kommer inte att producera samma autentiska latinamerikanska effekt, men det kommer att fungera om du inte har möjlighet att laga mat över öppna flammor. Du kan också använda din broiler i en riktig nypa.

Choka drar sitt ursprung från indiska köket - det är en populär maträtt i Bihar, så det är verkligen representativt för Karibiens multikulturella kök, vilket påverkas starkt av mat och traditioner i Afrika, Indien, Kina, Mellanöstern och Europa.

Variationer av Choka

Grönsaks- eller fiskbasen av en choka är renad eller finmalt efter eldstegning. Den kombineras sedan med aromater som lök, vitlök, tamarind , varm peppar och koriander. Kryddor kan variera beroende på vilken typ av choka du gör. Till exempel används koriander först när man gör tomatchoka, och det kan också sättas till potatischoka.

Sex grundläggande sorters choka är åtnjutna i Karibien och har antagits någon annanstans i världen.

Andra sorter inkluderar pumpa choka och avokado choka.

Hur man äter Choka

Chokas trivs vanligtvis med roti , en typ av indisk platta. Om du inte är på öarna och inte har tid att göra ditt eget bröd, betrakta italienskt eller franskt bröd som ett ackompanjemang. Chokas äts med ris och dhal, en kryddad linssoppa , i vissa regioner.

Frukost Chokas

Chokas kan serveras till frukost, lunch eller middag, men några serveras traditionellt vid frukost, inklusive tomatchoka, auberginechoka och potatischoka.