Sänka saltet i kinesisk matlagning

Medan kinesisk matlagning kan vara ett mycket hälsosamt sätt att äta, kan mängden natrium i kinesiska rätter vara ganska högt. Här är tips som hjälper dig att sänka mängden salt när du lagar mat på kinesisk mat:

Tips för mindre salt kinesiskt kök

  1. Använd en natriumreducerad sojasås , som de som erbjuds av Kikkoman eller Lee Kum Kee. Medan natriumhalterna fortfarande kan vara för höga för personer med nedsatt natriumhalt, är detta ett alternativ för personer som bara försöker minska saltintaget.
  1. Gör din egen sojasås ersättare. Medan det inte finns många sojasås-ersättare på marknaden kan du göra din egen. Detta recept på en sojasaus , med melass, nedsatt nötköttbuljong och vinäger, är lätt att göra och har mycket lägre natriumnivåer än antingen vanlig eller nedsatt natriumsocker.
  2. Använd torr sherry eller torrt vitt vin istället för ris matlagning i recept. Matvin, inklusive risvin, som säljs i livsmedelsbutiker har behandlats med salt, både för att ge det en längre hållbarhet och förhindra att den säljs som alkohol.
  3. I stället för att förlita sig på salt för extra smak, öka mängden örter och kryddor i skålen. Kryddor som fem kryddpulver, karrypulver och chilipulver har massor av smak och är saltfria.
  4. När ett recept kräver kyckling eller köttbuljong, använd en lågnatriumbuljong.
  5. Gör din egen buljong. Hembakade buljonger har mer smak än butikerna. Förvaras i en sluten behållare kan buljongen frysas i upp till 3 månader.
  1. När ett recept kräver jordnötter eller cashewnötter, använd osaltade muttrar. Undvik emellertid dem helt och hållet - båda har friska omättade fetter - och cashewnötter är en bra kaliumkälla, som tros hjälpa till att sänka blodtrycket.
  2. Använd färska grönsaker när det är möjligt.
  3. Frysta grönsaker är vanligtvis ett bättre val än konserverad, eftersom många inte innehåller något salt. Det finns några undantag, men frusna ärtor är graderade (testas för deras ömhet och mognad) genom att placera dem i en saltlösning, så de innehåller mer salt än färska ärtor.
  1. Om du använder konserverade grönsaker som innehåller salt, skölj dem ordentligt under kallt rinnande vatten för att ta bort något av natriumet.