Vad är Black Treacle?

Lär dig allt om Harry Potters favorit efterrätt

Medan namnet inte låter mest aptitretande, dyker ingrediensens svarta trasa upp överallt i brittisk mat och matlagning. Den tjocka svart sirapen används i många godisar, som karamell , kakor , puddingar och till och med några drycker. Treacle är också känd i Harry Potter- romanen som det är en av Harrys favoritpuddingar och sötsaker. Äldre Disney-fans kan komma ihåg treacle-tårtor som används för att locka barn av barnfångaren i Chitty Chitty Bang Bang.

Genom romanen och filmerna var treacle utsatt för en världsomspännande publik, många som aldrig hört talas om den söta klibbiga sirapen.

Vad är Black Treacle?

Svart treacle är en extremt tjock, mörk sockersirap innehållande sockerrörsmassor för att skapa en speciell lite bitter smak. Black treacle är dock mindre bitter än rena melass, så när den används som en substitut bör den användas sparsamt.

Hur Treacle är gjord

Efter det att socker har raffinerats, görs den okristalliserade sirapen som återstår till treacle.

Olika typer av Treacle

Gyllene sirap är den vanligaste typen av treacle. Det är en lättare färgad typ av tråkig och ofta ersatt med majssirap i recept där svart trumma inte är tillgänglig. Det är sötare än Black Treacle som har en mörkare färg och lite bitter smak.

Historien om Golden Sirap och Black Treacle

I Storbritannien är den främsta producenten av svart treacle (och gyllene sirap) sockerraffinering, Tate och Lyle.

Företaget går tillbaka till 1881 när Abram Lyle byggde ett sockerraffinaderi vid Themsens öar i East London. År 1922 mottog gyllene sirap den kungliga dröjsmålet som fortfarande syns på bladen idag.

Från början blev den lättare färgade gyllene sirapen förpackad och såld i ikoniska metallburkar som fortfarande används idag.

De innehöll gyllene bokstäver på toppen av en rik grön bakgrund. Även under WWI behövdes all metall i England för krigsinsatsen, och burken ersattes av kartongbehållare. Vad en röra som måste ha varit!

År 1950 lanserades den svarta treacleprodukten av Tate och Lyle med treacle som såldes i burkar som liknar gyllene sirap, endast med en röd bakgrund istället för grön. Idag lämnar mer än en miljon burkar East London-fabriken ett år och exporteras över hela världen till älskare av de söta, klibbiga grejerna och bakarna.