Ursprung och historia av honungvin

När St. Pattys dag rullar runt, kan vissa lokala leprechauns leta efter att skaka upp sina gröna ölstraditioner med en sann irländsk skatt - skriv in Mead. Vad är egentligen Mead? Det är ett utsökt honungsvin som är gjord av jäsning i jäsning i stället för druvor, tillsammans med vatten och jäst och har blivit nydad av keltiska nationer i århundraden.

Mead kan göras i en rad stilar från torr till torr till full på sött, med några producenter som bär frukt, örter och till och med kryddor i Mead-making-blandningen.

På samma sätt som vin , är vissa Meads byggda för att åldras en bit och kan hamna med en port eller sherryliknande karaktär.

Honung Vin hela historien

Medan många länder har ett arv med honungsvinning ihop; I synnerhet Irland har haft en långvarig kärleksaffär med Mead. Denna berömda dryck, som trodde att den irländska munken hade haft under medeltida tider, galloped genom alla samhälls cirklar från irländska bönder till irländska helgon och från noblemän till Irlands högkungar.

Mead har också haft en konsekvent tid i rampeljuset för både gælisk poesi och irländsk folklore och spänner historiskt tillbaka till de forntida grekerna, som kallade det som ambrosi. Medan det finns många varianter av Mead, består traditionell Mead av honung och vatten och ofta gånger lite jäst. Den fermenterade produkten, honungvin, erbjuder smakvariationer som påminner något om en Riesling, allt från ganska söt till ganska torr.

Mead och Celtic Tradition

I keltiska kulturer trodde Mead att öka virilitet och fertilitet, samtidigt som man medför antydda afrodisiakala egenskaper. Som ett resultat fann Mead sig snabbt in i irländska bröllopsceremonier. Faktum är att ordet "smekmånad" tros ha härstammat från den irländska traditionen av nygifta som dricker honungsvin varje dag för en fullmåne (en månad) efter deras bröllop.

Idag innehåller några irländska bröllop fortfarande en traditionell Mead toast till nygifta som en bra hyllning till tider och välbehag från både gamla och nya.

Mead Serving Temperatures

Meads kan avnjutas kylda eller uppvärmda och är ett perfekt partnerskap för kyckling eller kalkonrätter, förutom att vara ett fantastiskt lock till en St. Patty's Day-måltid av corned beef och kål eller en hjärtlig irländsk gryta .