Ungerska Pinched Noodles (Csipetke) Recept

Ungerska csipetke är ett kors mellan en nudel och en dumpling. De kan kokas direkt i soppa, gryta buljong eller i vanligt vatten, och är ett utmärkt ackompanjemang för ungerska nötköttgulashash eller någon rätter som är rik med pappersjuice eller sås.

Csipetke är en av de snabbaste stilarna av hemlagade nudlar att förbereda. Deras namn kommer från det sätt de bildas. Knippor av deg, om storleken på en dime, rullas in i en boll, plattas och tappas i snabbt kokande vatten, kokt tills det är ömt.

Medan csipetke kan se ut som nokedli, börjar den ungerska motsvarigheten till tyska spaetzle, nokedli med en smet som tvingas genom en kolv-, sikt- eller nudelspridare. Csipetke, å andra sidan, är gjord med en deg som kan rullas mellan fingrarna.

Typer ungarska nudlar

Ungerska äggnudlar, kända som Magyar tojasos teszta eller metelt, är en viktig del av köket. Och det rena antalet former kan förmodligen bara konkurreras med italiensk pasta. Ungarna skär dem, nypa dem, riva dem, släpp dem och rulla dem.

Här är några av de mest populära formerna av ungerska nudlar, alla gjorda av samma. Den enda som använder en något annorlunda deg är Tarhonya eller Ungerska Egg Barley Recept .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda i ett medium skål 1 stort slagen ägg, 2 matskedar vatten och 1/4 tesked salt. Tillsätt 6 msk allmjölksmel och knåd med fingertopparna tills en fast, smidig deg bildas. Lägg till mer mjöl om det behövs.
  2. Skydda med plastfolie och låt vila 30 minuter. Under tiden lägger en stor kruka med saltat vatten till koka. Knippa av bitar av deg om storleken på en dime och rulla in i en boll och sedan platta dem med fingrarna. Släpp dem i det snabbt kokande vattnet. Koka i 15 minuter eller tills ömma. Var inte orolig om din csipetke är alla olika former och storlekar och är lite ragged. Så ska de se ut.
  1. Töm och skölj csipetke. Servera i soppor som ungarsk Goulash Soup eller grytor som ungerska nötkött Goulash .
  2. Csipetke kan också kokas direkt i sopplager eller grytabuljong. Om det inte används omedelbart, belägga csipetke med smör eller olja och butik som är täckt i kylskåpet.

Obs! En csipetke-variation kräver att degen rullas till en 1/4 tum tjocklek och skär i 1 tum i 1/2-tums bitar och krulla dem i en cylinder i handflatan eller på en csiga-bräda. Tillagningstiden kan behöva ökas.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 125
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 151 mg
Natrium 293 mg
kolhydrater 11 g
Kostfiber 1 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)