Typer av mousserande vin

När det gäller att spåra det bästa i bubblor är det värt att ta lite tid att navigera i de regioner och druvor som ligger till grund för mousserande viner i hela vinvärlden.

Mousserande vin 101

Begreppet mousserande vin avser i stort sett alla kategorier av bubblyvin. Dessa livliga, brusande gnistrar är helt enkelt koldioxid som har fångats antingen i flaskan eller i kärlet under fermenteringsprocessen.

Medan Champagne typiskt är den första bubblan som kommer i åtanke och säkert den mest utsökta av världens mousserande viner, hänvisar ordet "Champagne" till mousserande vin i det väldefinierade vinodlingsområdet Champagne i nordöstra Frankrike.

1. New World Mousserande Vin

De flesta internationella vinregioner producerar sina egna härliga återgivningar av mousserande vin. I den nya världen förblir USA i framkant för att tillverka en rad mousserande vinalternativ som driver spalten från enkla, välsmakande och uppfriskande bubblor till producenter som har ett öga på Champagne för inspiration när det gäller intensitet, profil och elegans . Mestadels byggd på baksidan av Chardonnay och Pinot Noir druvor, brukar det amerikanska mousserande vinet styra mot färsk fruktaromer och luta lite mindre på den mineraldrivna, kritiga karaktären av klassisk Champagne. Skillnaden beror på den dramatiska skillnaden i den stora mängden solljus som fångar druvorna i Kalifornien jämfört med Champagne svala kontinentala klimat.

Trots att det inte tar lång tid att märka hur många fransk-temans namnpåverkan på Kaliforniens vinscen har många Champagnehus köpt smuts i Napa och Sonoma för att ge New World-bubblor en gammal världsflare.

Producenter att söka efter : Domaine Chandon, Domaine Carneros, Mumm Napa, Iron Horse, Jansz (Australian), J Vineyards, Schramsberg, Sophora (Nya Zeeland)

2. Italienska Prosecco

Italiens mousserande vin älskling - lätt, vit och extremt frisk - Prosecco haglar från Veneto i norra Italien, strax norr om Venedig. Vanligen märkt (och älskad) i torr, brutstil stilar aromaterna och den livliga smakprofilen starkt i citrus, äpplen, päron och melon ibland med en subtil blommig natur. Medan bubbelfaktorn inte bär elegansen eller uthålligheten hos en sann Champagne, genomgår Prosecco generellt sin andra jäsning i en rostfri tank, känd som charmatmetoden , i stället för den traditionella metoden för Champagne . Nästan alltid under $ 15 en pop, syftar den här roliga och festliga flaskan på att glädja sig åt värdefulla konsumenter och lättillgängliga aptitretare, prosciutto och melon bland klassikerna.

Prosecco Producenter att försöka: Altaneve, La Marca, Lamberti, Nino Franco, Ruffino, Valdo, Zardetto

3. Spanska Cava

Kvalitetskvoten för Spaniens mousserande vin, känd som Cava , är oöverträffad. Ofta tillgänglig för under 10 kronor en flaska, spanska Cava tillverkas i den traditionella metoden för champagne (där den andra bubbelfällande jäsningen sker i flaskan i stället för en tank) med de lokala vita vindruvorna i Xarel-Lo, Parellada, och Macabeo.

Cava är vanligtvis den perfekta sommarklipparen eller det prisbelönta vinet för bröllopsspiror, som har en lätt till medelstor profil, torr till något torr i form av sötma och mycket livlig, matvänlig surhet. Visar några likheter med Champagne när det gäller tiden som spenderas på läsningen (den förbrukade / döda jästen), som erbjuder krämiga texturer, nybakade brödaromer och ett extra djup, kommer Cava också att spotlight amandelnoter, citrus och äppeltillsatser längs med några mineraldrivna nyanser.

Cava Producers att försöka: Codorniu, Freixenet, Jaume Serra Cristalino, Paul Cheneau, Segura Viudas

4. Champagne

Sist men absolut inte minst finns drottningen av alla bubblor, Champagne. Med en mängd olika poster i den prestigefyllda mousserande vinerna, kommer Champagne i både vintage och icke-vintage versioner samt i rosé stilar.

Tillverkad av tre druvor: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, Champagne visar viss allvarlig surhet och vanligtvis en torr stil, även om sötare demi-sek-versioner kan hittas. Kalkiga jordar gör sig in i vinet där kritigt karaktär, äpple, färskt bröd, citrus och ibland en subtil smokiness, tillsammans med nutty aromer och rostade anteckningar gör deras debut i det färdiga vinet. Champagne är bara Champagne när druvorna odlas och vinet är gjord i Champagne, Frankrike, som ligger ungefär en och en halv timme nordost om Paris. Prisrika tomter, en svag växande årstid och ett stavt rykte spelar alla in i den höga prispunkten på de flesta sanna blåflaskorna Champagne. Ofta från $ 35-40 per flaska och rocketing upp därifrån, ger Champagne inga ursäkter för sina högre prislappar eller eftertraktade status.

Champagneproducenter att prova : Billecart-Lax, Bollinger, Charles Heidseick, Dom Perignon, Louis Roederer, Moet et Chandon, Nicolas Feuillatte, Pol Roger, Taittinger, Veuve Clicquot