Turkiska stekt musslor med 'Tarator' sås eller 'Midye Tava'

Om du någonsin får möjlighet att besöka Istanbul, Turkiets största stad, kommer du över ett urval av utsökta gatuprodukter som ingen annan runt om i världen.

Du hittar allt från rostade kastanjer , stekt kryddade tårtor kallad "kokoreç ", saftiga köttbullar eller krispiga lammremsor insvept i tortillaliknande plattbröd, grillad majs på cob, fyllda bakade potatis som kallas "kumpir" och det bästa av de bästa, stekt musslorna.

En av Istanbuls berömda Street Foods

Musslor är rikliga i norra Bosporen raka och stränderna där den öppnar in i Svarta havet. Musslor skördar och rengör dem dagligen till försäljning på färsk fiskmarknader i hela staden.

Bättre känd som "midye tava" (mid-YEAH 'TAH'-vah), dessa krispiga snacks på en pinne säljs av gatuförsäljare i kustkvarteren i hela Istanbul som Ortaköy, Yeşilköy och Kumkapı.

Musslorna är slagna och stekta i en stor metallkittel med den heta oljan i mitten och en bred kant för att ordna pinnar med kokta musslor. Kanten tjänar till att tömma överskottet av olja samt hålla musslorna varma.

Du kan få dina musslor som med en dolop av tangy "tarator" sås för doppning, eller du kan få dina musslor mellan korpar av turkiskt bröd som en smörgås. Du kan också hitta stekt musslor med "tarator" på de flesta turkiska restauranger som serverar fiskpris.

Om du vill göra stekt musslor i turkisk stil hemma, använd det här enkla receptet. Sätt några spettar på en tallrik med en liten kopp dip som en aptitretare, eller gör en tallrik av dem som en fingermat vid nästa sammankomst.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Först bereda taratsdipssås genom att kamma yoghurt, brödsmulor, krossade valnötter, vitlök, citronsaft och salt i en chopper eller matberedare. Ställ såsen åt sidan för att ställa in.
 2. Därefter förbereda musslorna. Se till att musslorna inte har några kvarvarande skägg eller skräp. Skölj dem under mycket kallt vatten och torka dem torrt med pappershanddukar.
 3. Doppa varje musslor i mjöl och skaka av överskottet.
 4. Lägg tre mjöllade musslor på varje bambuskivare och lämna utrymme i ena änden för att hålla.
 1. I en djup stekpanna eller gryta lägg oljan och värm den till stekning.
 2. Medan oljan värms upp, vispa klubbens soda, mjöl, salt och äggula till glatt i en stor blandningsskål.
 3. När det tjocknar för att likna konsistensen av kaka smeten, sluta whisking och ställ den åt sidan.
 4. I en separat skål röra ihop vatten och bakpulver tills de är väl kombinerade. Ställ den åt sidan.
 5. Doppa musslorna på varje spett i smeten och vrid den tills alla musslor är väl täckta.
 6. Efter smeten, doppa omedelbart musslorna i bakpulver och vattenblandning och sätt i den heta oljan för att steka.
 7. Vrid musslorna på spett när de lagar mat med thongs så att de brinner jämnt på alla sidor.
 8. Sätt några heta spettar på en tallrik med en dolop taratorsås för doppning. Du kan också sprida lite tjärsåsås mellan skorporna hos en hunk med turkiskt bröd.
 9. Använd sedan brödet för att hålla musslorna och skjut dem av spett.

Du har en omedelbar stekt musslorsmörgås!