Turkiskt lever och lök recept

I Turkiet kallas stekt lever och lök Arnavut Ciğeri (arna-VOOT 'JEE-air-EE') eller albansk lever, troligen ett resultat av de åren då ottomanerna styrde Albanien och mycket av Östeuropa. Oavsett namnet är denna mat verkligen utsökt.

Dess stora smak och ömhet börjar med själva levern. Endast unga, mycket färska kalv eller lammlever används. Eventuella vener måste avlägsnas och kasseras eftersom dessa kan vara tuffa efter tillagningen. Därefter ska levern noggrant kuberas, kryddat och mjölas, redo att sauta i smör eller olja. För garnering skivas röda lökar smidigt och kastas med salt, hackad italiensk persilja och sumac , en snygg mörkröda kryddor som är vanliga i Medelhavet och Mellanöstern.

Albansk stekt lever och lök serveras oftast som en meze eller starter, men min familj och jag äter större delar av det som en huvudrätt också. I restauranger serveras det ofta med skivor eller kuber av potatis som är ugnsbakade snarare än stekta.

Det är en populär maträtt i varje turkisk krog, eller meyan (May-hahn-EY '), tillsammans med turkiska rakı (rah-KUH'), en anis-smaksatt sprit blandad med is och vatten, liknande ouzo eller arak.

Om du letar efter nya sätt att betjäna näringsrika lever som hela familjen kommer att vilja, prova detta autentiska turkiska recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kub levern med en skarp kniv. Kuberna ska vara ungefär tärningens storlek. Placera den kubbe levern i en kolsyrare och skölj under mycket kallt vatten och tvätta bort allt extra blod.
  2. Lägg åt sidan för att dränera i några minuter, och vrid sedan de tvättade leverkuberna ut på pappershanddukar för att avlägsna extra fukt.
  3. I en ren plastpåse skaka ihop salt, peppar, mjöl och paprika. Tillsätt leverbitar och skaka dem inuti påsen tills alla är lätt täckta med mjölblandningen.
  1. Smält smöret och oljan ihop i en stor stekpanna. När det är tillräckligt varmt för stekning, tillsätt de mjölade leverkuberna på en gång. Ordna dem försiktigt med en träsked, så alla är i kontakt med oljan jämnt.
  2. När den ena sidan är brunad, vänd försiktigt skedar av kuberna och bruna den andra sidan. Under brunning kan du ordna kuberna med din sked för att vrida de okokta sidorna, men rör aldrig dem för kraftigt, eller riskerar du att förlora mjölbeläggningen.
  3. Medan levern lagar mat, skal och tunt skiv den röda löken, skära skivorna i kvarteren. Separera skikten och kasta dem tillsammans med sumac och hackad persilja och krydda med salt.
  4. För att servera, kan du göra en bädd ur lökblandningen och sked den kokta leveren på toppen, eller du kan betjäna löken på sidan i en separat skål. Den bästa sidrätterna att följa med levern är krukad potatis som är bakad eller stekt.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 704
Totalt fett 55 g
Mättat fett 19 g
Omättat fett 27 g
Kolesterol 137 mg
Natrium 1,031 mg
kolhydrater 21 g
Kostfiber 3 g
Protein 31 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)