Traditionellt blåbärsrecept

Blåbär är en utsökt frukt som växer vild i norr och väster om de brittiska öarna på hög mark. Säsongen för dem är mycket kort mellan augusti och september. De råa frukterna är lite sura men när de kokas med socker blir en utsökt, djupfruktad frukt som är perfekt för pajer och sylt.

Blåbär är ofta felaktiga för blåbäret, de ser väldigt ut, men blåbäret är mindre och fastare, mindre juice när det är rå men släpptes mycket när det kokas.

Bilberry Pie är en klassisk brittisk paj älskad i hela norra England, särskilt i Yorkshire. Servera det varmt med tjock grädde eller en god vaniljglass - utsökt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Vad är blåbär?

Definition: Blåbär är en rund platta toppad bär som växer i naturen och odlas sällan. Bären växer kraftigt huvudsakligen på hög mark i norr och väster om de brittiska öarna.

När ätit rå är blåbäret ganska surt men en gång kokat med socker gör en läcker sylt, pajfyllning eller kompott. Trots förvirring bör det noteras att blåbär inte är blåbär men de ser väldigt ut.

Kallas också: Vaccinium myrtillus, europeisk blåbär, blaeberry, whortleberry, bulberry, whinberry, winberry, bollbär, huckleberry, fraughan i Irland