Svenska köttbullar med krämig vit såsrecept

Traditionella svenska köttbullar är gjorda med en krämig sås beredd med grädde, gräddfil och smör. Medan denna sås är exponentialt hälsosammare och lägre i både fett och kolesterol, är det otroligt rikt på smak och konsistens. Köttbullarna kan beredas upp till en dag i förväg eller frysta i upp till en månad, men såsen är bäst att njuta strax efter att den har gjorts.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Gör köttbullarna. I en medium blandningsskål, kombinera löken, 1 matskedolja, ¾ kopp sojagoghurt, brödsmulor och nötkött tills det är väl blandat. Tillsätt ägg, salt (2 msk) och peppar, rör om tills blandningen bara håller ihop. Använd dina händer och bild köttblandningen i 1 till 2 "bollar.
  2. Värm resterande 2 matskedarolja i en tungbottenpanna över medelvärme. Koka köttbullarna, rotera dem varje minut eller så tills de är brunade och kokta genom. Ställ köttbullarna på en tallrik och täcka med folie när du förbereder såsen.
  1. Gör såsen. I en liten kastrull över låg värme, kombinera mjölet, resterande ½ kopp soja yoghurt, sojamjölk och resterande 1 tesked salt. Värm till önskad temperatur och konsistens. Ladla såsen över köttbullarna, garnera med persilja och servera varm.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 896
Totalt fett 46 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 22 g
Kolesterol 316 mg
Natrium 4,284 mg
kolhydrater 39 g
Kostfiber 3 g
Protein 77 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)