Surinams kök

Ingredienser, influenser och recept från detta sydamerikanska land

Surinams land på den nordöstra kusten av Sydamerika har ett mycket rikt och intressant kök och är helt annorlunda än resten av kontinenten. Detta beror på att Surinam består av människor från många olika kulturer, inklusive Indien, Afrika, Indonesien, Kina och Nederländerna. I själva verket har 90 procent av de etablerade i landet förfäder från andra länder och regioner runt om i världen.

Så det är bara naturligt att maten i Surinam är en kombination av många andra länders matlagningar och är i sin tur unik i sin egen rättighet.

Surinamens kulinariska historia

Surinam betraktades nu som ett karibiskt land, en holländsk koloni fram till 1970-talet, och holländarna gav indonesiska och östindiska arbetare till arbetet med sina plantager. Dessa arbetare gjorde sina favoriträtter med lokalt tillgängliga ingredienser. Deras matlagning blandas gradvis med de inhemska och europeiska rätterna, tillsammans med kinesiska, afrikanska, indonesiska, judiska, portugisiska och indianska recept. Allt detta blev modern Surinamese cuisine.

Surinams huvudsakliga livsmedel

Surinam är tropiskt och kust, så exotiska frukter (som kokosnötter och plantains) och skaldjur (särskilt räkor) har högt i köket. Andra basiska ingredienser inkluderar kassava (knölliknande rot av maniokyrkan), potatis, sötpotatis, linser, plantains och tayer (annan tuber).

Risproduktionen utgör hälften av landets jordbruk, och socker, nötkött och kyckling är också en stor del av Surinams livsmedelsproduktion, så naturligtvis spelar dessa ingredienser en stor roll i typiska Surinam recept.

Saltat kött och stockfish (kallat bakkeljauw) , som är torkad osaltad fisk, är ofta en del av Surinamens matlagning tillsammans med grönsaker som aubergine, okra och yardlong bönor.

När en bit krydda krävs i ett recept används Madame Janette peppers vanligen.

Surinams typiska rätter

Från festrätter till vardagliga måltider har Surinams kök flera färgglada recept. Landets enda sanna nationella rätt är kyckling och ris. Pom (lokalt kallad pomtajer) introducerades av de portugisiska judiska planteringsägarna som en potatisgryta, men eftersom potatis behövdes importeras, ersattes denna ingrediens med tayerrot. Den innehåller kyckling och elefantör och serveras ofta vid firandet, tillsammans med roti , en indonesisk grillad platta, fylls den med kyckling masala, potatis och grönsaker.

Moksi-alesi är en välkänd maträtt med ris, saltat kött, räkor eller fisk och grönsaker, liksom den javenska maträtten av mie goreng, en kryddig stekt nudelrätt. Pastei, en kycklingkaka med kreolsk stil, är också en vanlig måltid, liksom grönsaker med jordnötssås ( gado-gado ). Bakbana är stekta plantaner med jordnötsås, och goedangan är en blandad grönsakssallad med kokosdressing. Och när man talar om kokosnötter är Surinam känt för sina kokosnötdrinkar som bojakakan som är gjord med kokosnöt och kassava.