Stekt fisk med sambalsåsrecept

En bra traditionell malayisk maträtt som är lätt att förbereda: perfekt stekt hel fisk med skarpt hud och fuktigt kött som smutsas med sambalsås.

För att få den stekta fisken till det perfekta steget krävs dock två saker: krydda fisken och steka den på rätt sätt. För kryddorna gnids fisken med salt och gurkmeja pulver. För att steka fisken, använd tillräckligt med olja för att se till att minst hälften av fisken är nedsänkt. Se till att oljan är extremt het innan du sänker fisken i den.

Den kryddiga såsen, eller sambal i Malay, är utmärkt inte bara med fisk utan även med andra skaldjur, kött och till och med hårdkokta ägg. Gör ett helt badkar och frysa extra portioner för senare användning - få sedan grannskapet att prata när du serverar denna exotiska maträtt på din nästa middagsfest.

Denna maträtt är perfekt med nykokt ris.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj fisken väl. Om fishmonger inte har rengjort det för dig, ta bort skalorna, tarmarna och gälarna. Betygsätt köttet genom att göra två till tre snedstreck på båda sidor, djupet av snedstrecka halvvägs mellan huden och köttet.
  2. Blanda salt- och gurkmeja pulver. Gnid blandningen över fisken inklusive hålrummet. Skydda med klämfilm och lämna för att marinera i kylskåpet i en halvtimme.
  3. Ta cirka 10 minuter innan du lagar mat, ta fisken ur kylskåpet för att det ska komma till rumstemperatur.
  1. Värm oljan i en wok / pan tills den är mycket het. Håll flamma på hög värme. När oljan börjar röka är det dags att sätta in fisken. Mycket het olja hjälper till att hålla huden och köttet ihop och förhindrar att huden stannar fast i wok / pannan.
  2. Var väldigt försiktig när du lägger fisken i den heta oljan, eftersom fukt från fisken kan få oljan att bubbla och spruta. Ett par långa tang / spatel hjälper dig att hålla ett säkert avstånd. Efter ungefär en halv minut, vrid värmen ner till medium.
  3. Om det finns tillräckligt med olja så att hela fisken är helt nedsänkt, så är det inte nödvändigt att vrida fisken över. I annat fall vänd den över efter ca två minuter. Stek tills båda sidor av fisken är guldbruna.
  4. Placera några kökshanddukar på en tallrik. Lägg fisken ovanpå kökshandduken för att tömma överflödig olja.
  5. Överför fisken till en serveringsplatta och smör med sambalsås . Servera genast.