Spicy Koreansk-Kinesisk Seafood Soup (Jjampong)

Spicy koreansk-kinesisk skaldjurssoppa ( champong eller jjampong ) är en av de mest populära rätterna på kinesiska restauranger i Korea och i Koreatowns över hela världen. Medan dessa restauranger inte har lo mein eller kung pao kyckling, serverar de jajangmyun ( svartböna nudlar) eller jjampong.

Ordet jjampong kommer från det japanska ordet för blandning, och skålen var förmodligen skapad av kinesiska invandrare som bor i Nagasaki, Japan. Det är en lugnande mix av nudlar, skaldjur, grönsaker och kött i en kryddig, salig soppa.

På de flesta restauranger ser du vanligtvis bläckfisk, räkor och musslor med grönsaker i en eldrött soppbas. Det är lätt att göra och enkelt att anpassa denna soppa för din egen smak och kryddnivå hemma.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. I en stor kruka, laga äggnudlarna (eller udonnudlarna ) enligt förpackningsanvisningar. Se till att inte övercook nudlar-de borde ha lite textur. Töm och lägg åt sidan.
 2. I en soppgryta, ta med musslor (eller musslor) och 2 koppar vatten till koka. Skydda värmen till en låg simma och koka i några minuter tills skalen öppnas. Töm och reservera musslor eller musslor. Tillsätt en kopp matlagningsvätska till kycklingbuljongen (eller biff eller ansjovisbuljong ).
 1. Värm en väloljad djup sautpanna eller stor wok.
 2. Saute vitlök och ingefära kort.
 3. Tillsätt chili pepparflingor (kochukaru), fläsk och lök. Stek.
 4. Efter några minuter tillsätt räkor, bläckfisk, morötter, scallions och stek
 5. Efter ytterligare några minuter tillsätt kokta musslor (eller musslor), kål, svamp och buljong.
 6. Koka upp.
 7. Minska värme till medium, simma och låt koka i 5 minuter.
 8. Tillsätt sojasås och salt och peppar efter smak.
 9. Placera nudlar i individuella soppskålar och ladlesoppa över nudlar.

Kinesiska restauranger i koreansk stil serverar vanligtvis också detta med skivor takwang ( danmooji , gulbetad daikonradis ) och skivor med rått lök och svartbönsås (för att doppa in löken).

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 403
Totalt fett 11 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 110 mg
Natrium 3,539 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 6 g
Protein 42 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)