Spansk omelett med skinka och mynt

Vissa skulle hävda att om Spanien hade en officiell nationell maträtt skulle det vara tortillan . En tortilla är helt enkelt Spaniens version av omelet - ett långt cry från Mexiko eller majs tortillas. Men även om det hålls högt och allmänt i hela landet, verkar ingen komma överens om det rätta sättet att göra det! En traditionell tortilla de patatas (potatisomelet) har bara fyra ingredienser: ägg, potatis, salt och extra jungfruolja. Ändå skulle många spanjorer överväga en version utan att lökar är ofullständiga.

Jag älskar mina klassiska tortilla de patatas med tärnade potatisar, gård färska ägg och lite karamelliserade lök. Och jag gillar tortillan lite underkokt, så att mitten är snygg och läcker.

Men trots Spaniens klassiska omelett lyckades många människor skapa sig genom att lägga till extra ingredienser. Från ärtor till chorizo kan en tortilla verkligen inkludera nästan vad som helst. Jag snubblat nyligen på följande recept på en tortilla med härdad skinka och färsk mint, och visste att det skulle vara gott. Jag älskar mint i salta rätter, och här ger det en uppfriskande twist på en klassiker.

Du kan njuta av den här spanska tortillan, varm från spisen eller vid rumstemperatur. Lätt att förbereda till frukost, lunch eller middag, det är perfekt när som helst mat.

Vad du behöver

Hur man gör det

Först måste du sauté löken i olivolja över låg värme, rör om varje par minuter tills de börjar karamellisera.

Lägg i potatis och ca 1/4 kopp vatten. Vrid värmen upp till medium och lock. Rör om varannan minut i ca 10 minuter totalt och avslöja sedan och koka tills vattnet förångas och potatisarna kokas genom (men inte mushy).

Ta bort lök och potatis från stekpannan och låt svalna.

I en medelstor skål, slå ägg och krydda dem med salt. Tillsätt den härdade skinkan, malet vitlök och hackad mynta. När potatis och lök har svalnat lite, vispa dem långsamt i äggblandningen (se till att värmen inte stryker ägget).

Låt blandningen stå i ca 15 minuter.

För att förbereda omelet använder du antingen en medelstor stekpanna för en stor tortilla eller gör två till tre mini tortillor med hjälp av en liten stekpanna (den här metoden gör det lättare att glida omelet i och ur stekpannan för att vända den över ).

Belägga stekpannan med olivolja och sätt till en medium hög värme. Fyll med äggblandningen och koka tills botten har bildat en något brunad skorpa.

Lägg en tallrik över toppen av stekpannan och vrid tortillan på plattan så att den okokade sidan är vänd nedåt. Skjut sedan tortillan av plattan och tillbaka in i pannan.

Koka tills en skorpa bildas på den andra hälften av omeletten, cirka två minuter. Beroende på dina önskemål kan du önska att laga tortillan helt, eller låta det vara lite underkokt på insidan.

Låt din spanska omelett vila i minst fem minuter före skivning, och den kan även serveras vid rumstemperatur.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 210
Totalt fett 9 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 157 mg
Natrium 180 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 2 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)