Spannmålskorn av Afrika

Den afrikanska kosten, om än extremt varierad över de olika regionerna på kontinenten, är rik på stärkelsemjöl som erhålls från knölgrönsaker (såsom kassava och yams), omogna frukter (som bananer och plantaner) och framförallt fräscorn.

Kornprodukterna kommer huvudsakligen från gräsliknande grödor som hirs, teff, sorghum och jämn vete. Dessa utgör den igenkännliga stapelföda i Sub Sahara Afrika, känd som Pap, Sadza, Nshima eller Ugali, bland andra namn.

Majs

Afrikas mest utbredda klammer är känt för att vara majs, annars känd som majs. Det vanligaste sättet att laga mat och konsumera är det som en gröt, där den antingen är gjord som en mjuk och rinnande frukostgröt, eller en styvare majsmjölk, som liknar konsistens med den mycket konsumerade fufuen, men inte lika gelatinös och klibbig.

Det är intressant att påpeka att majs inte bara är väldigt svårt att växa i Afrika, men det är inte heller inhemskt för kontinenten. Det är en ekonomisk gröda som först introducerades av portugisiska, och enligt Miracle (1965), även om det är motstridigt om det introducerades på 1500-talet eller redan var en odlad grödan i Afrika, är det allmänt accepterat att det inte var det viktigaste korn på tiden.

Hirs

Innan majs introducerades i Afrika söder om Sahara, var hirs den mest ätta spannmålen på kontinenten. I själva verket var det för 50 år sedan fortfarande det valfria spannmålet.

Hirs, särskilt pärlhirs, sägs ha sitt ursprung i Afrika innan den exporteras till Asien. I själva verket har det enligt National Research Council dokumenterats att pärlhirs tämdes över 4000 år sedan i Västafrika. Andra typer av hirs inkluderar fonio och fingerhirs (rapoko).

Hirse är mycket näringsrik och ger mycket mer till den afrikanska livsmedelsekonomin än majs, men på grund av mängden vetenskaplig forskning och investeringar i odling av majs har användningen av hirs som huvudklammer överträffats av majs. Detta är olyckligt eftersom växten är mycket resistent mot torka, kräver mindre bevattning än majs gör och är ett livskraftigt alternativ för tillhandahållande av livsmedelssäkerhet.

teff

Teff är ett spannmål som huvudsakligen är associerat med Afrikas horn, Etiopien och Eritrea. Det är mest känt vid tillverkningen av injera, den etiopiska flatbread som går mycket bra med olika typer av grytor som kallas wots . Teffmjölet är blött och täckt för några dagar tills det jäsas. Denna gjutningsakt berikar teffen och lägger till ljushet och en naturlig form av förhöjning till brödet, vilket resulterar i det mycket lätta injera. Idag blir teff alltmer tillgänglig utom sitt ursprungsland, Etiopien, och blir populär på glutenfri matmarknaden.

Durra

Sorghum används ibland växelvis som hirs, men det är ett annat korn. Det är populärt i länder som Botswana och används för att göra pap eller sadza, känd i Botswana som bogobe.

Den kan jäsas och göras till en sur gröt som kallas ting.

Vete

Vete och vete biprodukter äts brett i Nordafrika och vissa delar av väst och Afrikas horn. Den vanligaste formen av detta är couscous.

> Källor

> Miracle, MP, 1965, Inledning och spridning av majs i Afrika. Journal of African History. 6 (1), 39-55.

> Nationella forskningsrådet. Lost Crops of Africa: Volym I: Korn. Washington, DC: National Academies Press, 1996.