Marockansk lamm Tagine Recept Med Ärtor och Fänkål (Bisbas)

I denna marockanska tagin lägger tillsatsen av fänkål ( bisbas eller besbas på arabiska) delikat smak och subtil kontrast till den klassiska förberedelsen av lamm med ärter, saffran och ingefära. Nötkött eller get kan ersättas med lammet.

Denna maträtt är ofta förberedd i en tryckkokare, men anvisningarna innehåller också instruktioner för beredning i en konventionell kruka eller traditionell tagine. Tillagningstiden återspeglar en marockansk preferens för ärter stuvade tills mycket öm, så att de helt kan absorbera den smakrika såsen.

Tillagningstiden är för en tryckkokare; dubbla den angivna tiden om du använder en konventionell kruka och trippel den om det går långsamt i en tagine.

Vad du behöver

Hur man gör det

* För att förbereda fänkålen för matlagning, avlägsna det yttre skiktet eller två från glödlamporna och skära av den tjockaste delen (men inte alla) av basen innan halvering eller kvävering av dem.

  1. Placera köttet, lök, vitlök, olivolja, persilja, koriander och kryddor (förutom saffran) i en tryckkokare eller stor kruka; rör om att kombinera köttet med kryddor och örter.
  2. Koka över medium till medelhög värme, avtäckt, i ca 10 minuter, rör om flera gånger för att vrida köttet och bruna det på alla sidor.
  1. Lägg ca 3 koppar vatten, täck och öka värmen till hög. Om du använder en tryckkokare , bringa till tryck och koka sedan över medium värme i ca 30 minuter. ( Om du använder en konventionell kruka , sätta vätskorna i koka. Minska till en simmer och koka sedan köttet i en timme eller lite längre.)
  2. Avbryt matlagningen vid denna punkt för att tillsätta ärter, fänkål och saffran. Om ärterna inte är helt täckta i vätska, lägg lite mer vatten. Skydda tillbaka, tryck tillbaka och koka i ytterligare 10 till 15 minuter (eller simmera konventionellt i 20 till 30 minuter) tills grönsakerna är ganska ömma.
  3. Kontrollera efter kryddor och om nödvändigt reducera vätskorna tills en riksås har bildats. Ta bort från värmen och servera.
  1. Sprid löken, vitlök, kryddor och örter över botten av tagine.
  2. Ordna köttet (ben sida ner) i mitten och ordna sedan ärterna och fänkålen runt köttet.
  3. Tillsätt 3 koppar vatten, täck och placera taginen på en diffusor över medium låg värme. Låt taginen långsamt nå en simmer och koka sedan i 2 1/2 till 3 timmar (lammet kan ta längre tid) tills köttet är mycket ömt och vätskorna reduceras till en tjock sås.
  4. Under tillagningen kan du lägga till lite vatten om du känner det nödvändigt, men å andra sidan, lämna taginen ostörd och undvik frestelsen att laga mat med högre värme.
  5. Servera direkt från taginen, som håller maten varm i upp till en timme.

Skålen serveras traditionellt med marockanskt bröd som används för att skopa upp kött och grönsaker.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 534
Totalt fett 35 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 78 mg
Natrium 895 mg
kolhydrater 29 g
Kostfiber 9 g
Protein 28 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)