Södra Choklad Chess Pie

Den grundläggande schackpannan eller tårtan är gjord med en enkel pajfyllning. Det liknar en regional sockertopp och vaniljspis och tillverkas vanligtvis med mjölk eller kärnmjölk, ägg och smör. Det finns flera teorier om hur namnet "schackpai" kom fram. Vissa tror att "schack" kan vara en variation av "ost" (även om det inte finns någon ost), medan andra säger att det kan vara namnet "tårta" där tårtor ofta lagrades. Och då finns historien om den sydliga hemmafruen som, när någon frågade vilken sorts paj det var, svarade: "Det är jessespa".

Denna rika, mörka och läckra chokladchackpai är en riktig sydlig klassiker. Denna version är gjord med en liten mängd mjöl, tillsammans med osötad choklad och ägg. Den avbildade tårtan bakades i en frusen, delvis bakad glutenfri skorpa, men du kan använda en hemlagad skorpa , en färdigfryst fryst skorpa eller ett kaklat pajbrödskikt.

Kakan bildar en crusty topp med en rik, mörk chokladfyllning. Smaken är brownie-liknande, men med textur av en silkeslen vanilj. Servera paj med vispad topp eller hemlagad vispgrädde. Strö med chokladspån eller drizzle med lite fudgesås för en extra speciell presentation.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm ugnen till 375 F (190 C / Gas 5).
  2. Rikta det unbakade pajskalet med folie eller pergamentpapper och lägg pajvikter eller torkade bönor till cirka två tredjedelar. Placera pajskalet i ugnen och baka det i 15 minuter. Ta bort pajvikterna och folien eller pergamentpapper. Återgå pajskalet till ugnen i ca 5 minuter, eller bara tills det börjar visa en liten färg. Ta bort skalet på ett ställ och sätt åt sidan.
  1. Minska ugns temperaturen till 350 F.
  2. Placera en värmebeständig skål över en panna med kokande vatten. Tillsätt smör och choklad; rör om till smält och slät. Ta bort skålen från pannan.
  3. Till smält choklad och smörblandning tillsätt socker, mjöl, salt, mjölk, ägg och vanilj. Slå i ca 5 minuter med en elektrisk mixer. Stoppa och skrapa skålens sidor och botten med en spatel några gånger.
  4. Häll fyllningen i det beredda pajskalet.
  5. Baka vid 350 F i 35 till 45 minuter, eller tills fyllningen är inställd. Om kakan verkar vara brunande, lägg en pajskärm eller folie ring över kanten av pajskorpan.
  6. Påfyllningen blir uppblåst, men den kommer att platta när den svalnar.
  7. Ta bort tårtan till ett stativ för att kyla helt.
  8. Kyl tills det är ordentligt kylt innan det serveras. Förvara kvarvarande i kylskåpet.

tips

Se till att du tillåter gott om tid för paj att kyla. Det behöver minst några timmar i kylskåpet innan det serveras. Torka av det med nyblåst grädde , chokladfläsk , eller fryst (tinad) vispad topp.