Hur man rengör och sköter en mortel och pistill

Gör och gör inte för att hjälpa din Molcajete sist för år och år

Har du nyligen köpt en vulkanisk stenmortel och pestel? Se till att du följer denna guide för att krydda den innan du börjar använda den. Efter krydda processen är det näst viktigaste med att äga en mortel och pestle korrekt rengöring och vård. Denna del av ägandet är mycket lättare än kryddan, och här är allt du behöver veta.

Vad är din mortel och pistel gjord av?

Det är väldigt viktigt att du vet exakt vilken typ av material som din mortel och pistel är gjord av.

Varje typ kräver en annan rengörings- och vårdteknik.

Denna guide är för morter och pistlar gjorda av vulkanisk sten (även känd som en molcajete ). Det är viktigt att läsa några instruktioner som kan ha kommit med din mortel och pestles. I dem hittar du svaret på korrekt och städning av den specifika typen mortel och pestle. Den som tillverkas av trä och andra stenar, som granit, kan vara densamma som ovan; men keramiska typer kan rengöras med tvålvatten.

Tips för att hålla din Molcajete i Tip-Top Shape

Varmt vatten: Efter varje användning, skölj noggrant din mortel och pestle (eller molcajete ) med varmt vatten. Upprepa ett par gånger.

Aldrig, använd någonsin tvål: Du vet hur du aldrig ska använda tvål för att rengöra en gjutjärnspanna? Tja, det gäller också för denna typ av murbruk och stall. Anledningen är att eftersom det är porös vulkanisk sten som används för att göra denna typ av mortel och pestle, kommer de små hålen att fälla doften och smaken av tvål.

Och du vill verkligen inte att doften och smaka läcker in i dina kryddor , salsor och curry pasta .

Det enda verktyget du behöver: En fast och ren köksborste är en stenmorter och pestel bästa vän. Köp en pensel som du bara använder på din molcajete, så att du får se till att ingen tvål kommer att förorena den.

Lufttork: Det är mycket viktigt att din mortel och pistel är helt torr innan du tar bort den. Om du inte skrotar bort, sköljer ordentligt och torkar noggrant molcajete, kan det eventuellt växa mögel. Efter att du har rengjort den ordentligt, använd en handduk för att klara överflödigt vatten från ytan. Vänd det upp och ned, höger sida uppåt och upprepa om det behövs för att garantera jämn lufttorkning.

Att hantera en stinkande mortel och stamper: En bra sak om att använda en vulkanisk stenmorter är att över tiden, precis som en gjutjärnspanna, absorberas vissa smaker i den; Detta kan låna en fin smak till vad det än är som du slipar. Men det finns tillfällen när de fångade smakerna är oönskade eller blir för mycket. Lösningen är en annan krydda krydda - oroa inte, eftersom det inte kommer bli så svårt för andra gången. Du borde verkligen bara kräva en eller två rundor med slipning av riset. Efter detta ska du vara helt klar igen.

Skydda din bänkskiva och bord: Ytan på den här typen av mortel och pistel är grov och det kan skrapa ytor. Håll bara en kökshandduk under molcajete för att förhindra skadade ytor.