Shish Kebab Ursprung, Historia och Familjrecept

Variationer av turkiska shishkebabs finns nu i många kulturer

En shish kebab är en spett med kött och grönsaker och är vanligtvis grillad. Det kan innehålla lamm, nötkött, fisk eller kyckling, liksom grönsaker som gröna paprika, lök och svamp. Kebabar kan också göras med frukt endast, och brukar kallas fruktspettar, såsom druvor, blåbär, vattenmelonbitar, ananasbitar och jordgubbar. Du kan också hitta skewers som är gjorda med kött, till exempel med kyckling satay eller sate i thailändsk, indonesisk och malaysisk mat.

Du kommer ofta hitta denna maträtt felstavade ofta som shish kabobs eller shish kababs .

Shish Kebab Origin

Termen shish kebab kommer från turkiska ord som bokstavligen betyder "skewer" och "roast meat" och det är en signatur turkisk måltid. Kebab var en naturlig lösning för nomadiska stammar. Ovanliga kött marinerades inte bara för att tenderera, utan också att bli av med en del av den smakfulla smaken.

Idag har shishkebaber utvidgats till de flesta kulturer i någon form eller annan. Orientalska kulturer har satay , som är rostade skewered kött serveras med en doppsås som vanligtvis görs med jordnötter. Japan har yakitori , som är grillad skewered fåglar. I Frankrike kallas de broschetter , vilket betyder "skewer". Portugisiska espetadas , är biffsjuka kebab marinerade i vin och rostad på öppen eld.

Shish Kebab History

Shish kebab verkar ha en historia kopplad till krig. Det sägs att turkiska soldater använde sina svärd för att grilla kött i öppna fältbränder under invasionen av Anatolien.

Det här kanske inte är första gången att laga kött på öppen eld, men det är hur namnet fastnar. Det finns historiska och konstnärliga bevis för att grekerna i den bysantinska eran också kokade shishkebabs. Homers Odyssey nämner dem också. Lahm mishwy motsvarar shish kebab på arabiska. Köttet är normalt lamm, och köttet är kokt över en eld på en spetthållare, så att köttet aldrig rör grillen själv.

Kött som används i shish kebab marineras vanligtvis före matlagning. En grundläggande marinade som används kan innefatta olivolja, citronsaft och en lök, medan en mer komplex skulle innefatta marjoram, smuliga vikar, kanel, allspice och andra kryddor. Färgen som tillagas av grönsaker, som tomater, lökkiljar och gröna paprikor som används för att skilja köttet, hjälper kebabarna att vara mer aptitretande.

Varianter av Shish Kebabs

Det finns specifika namn för specifika Shish Kebab recept, inklusive:

Du kan hitta Shish Kebab-förslag genom att leta efter dem i turkiska matböcker under kebaplar.

Mer om Shish Kebabs och Shish Kebab Recept

Shish Kebab Matlagningstips
• Shish Kebab Recept

kokböcker

Weber's Real Grilling
Klassisk turkisk matlagning: Traditionell turkisk mat för det amerikanska köket
Sultans Kök: En Turkisk Kokbok
Hemligheter av matlagning: armeniska / libanesiska / persiska
Fler kakor