Rökt lax Matzo Brei med gröna och lök

Kosher Status: Mejeri eller Pareve, Kosher för Påsk

Lox, ägg och Onion Scramble är en avgörande judisk deli favorit, medan Matzo Brei (aka stekt matzo) är en Ashkenazi påsk frukost klassiker. Den förra är bestämt salig, den senare - som Pesach svar på franska toast - serveras vanligtvis söt, med sylt eller kanelsocker. Men hoppa över sockret och gifta dig med de två, och du har en väldigt brunch-värdig maträtt som kommer att uppfylla alla dina påskdrömdrömmer (och då några).

Recept Tips: Matar en folkmassa? Receptet multipliceras lätt, men du behöver nog steka i partier. Förvärm ugnen till 200 ° Fahrenheit. När du slutar steka varje parti matzo brei, överför den till en ugnssäker tallrik eller pergamentfodrad bakplåt och lägg i ugnen för att hålla dig varm. Om du känner dig säker på att du arbetar två skålar samtidigt kan du steka ett par satser samtidigt och minska kaketiden.

Visste du? Begreppen "lox" och "rökt lax" används ofta omväxlande, men de är inte samma sak. Silke-texturerad lox är brent och härdad laxmage. Eftersom det inte är rökt, är det en närmare kusin till gravlax än för Nova Lox, en annan judisk deli standby som är kallrökad efter att den blir bränd. Förvirrad? Inga bekymmer - du kan använda något av ovanstående i detta recept. I själva verket kan du även använda varmrökad lax , som har en torrare konsistens men en stor rökig smak.

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Bryt matzoen i 1 1 / 2- till 2-tums bitar och placera i en stor kolander. Skölj matzoen under ljummet rinnande vatten i 20 till 30 sekunder, eller tillräckligt länge för att mjukna, men blir inte mjukt. Avsätta.

2. Slå i ägg i en stor skål. Rör i matzoen och 3/4 av den hackade loxen eller rökt lax, och lägg resten av fisken för garnering. Låt matzo-äggblandningen vila medan du sautar lökarna.

3. Låt 3 msk olivolja i en stor, djup stekpanna över medelhög värme. Tillsätt lök och saut tills det är mjukt, genomskinligt och börjar brinna i fläckar, ca 5 till 7 minuter.

4. Tillsätt smöret (eller extra olivolja) och rör om det smälter. Häll matzo-äggblandningen i pannan, arbeta i partier om det behövs och låt koka ostörd i ca 1 till 2 minuter, eller tills blandningen börjar sätta. Sprida babyens greens jämnt över matzo och koka i ca 30 sekunder mer.

5. Slå matzoblandningen i stora bitar med hjälp av en spatel och börja vända dem till att laga mat på andra sidan. Fortsätt att laga, rör om och vrida ofta tills ägget är kokt igenom, grönsakerna är visade och matzo blir skarpa och bruna i fläckar.

6. Överför matzo brei till en tallrik. Garnera med den reserverade lox eller rökt lax, och strö med kapris, om så önskas. Servera med gräddfil på sidan om du vill.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 381
Totalt fett 25 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 12 g
Kolesterol 272 mg
Natrium 149 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 2 g
Protein 23 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)