Shepherd's Pie (kött eller pareve)

Shepherd's Pie, som tros ha sitt ursprung i norra England och Skottland, tillverkades ursprungligen med lammkött, som namnet antyder. I Amerika tillverkar många Shepherds Pie med nötkött, men som brittisk och irländsk matkompetent Elaine Lemm påpekar , är nötköttsversionen mer korrekt kallad Cottage Pie. Traditionella versioner, naturligtvis, skulle aldrig använda en vegetarisk nötkött substitut, men grytan fungerar bra med veggie "nötkött" också.

Mirs recepttestnoteringar och tips:

Det ursprungliga receptet krävde ketchup, men jag hittade den färdiga skålen mer smakfull när den gjordes med en välskött marinarsås.

Det ursprungliga receptet krävde lök soppa buljong, men de flesta kommersiella lök soppa blandningar är mycket höga i natrium, och innehåller ofta MSG . Storebought eller hemlagad nötkött eller vegetabilisk buljong är mer traditionell, lättare att hitta och ofta hälsosammare alternativ.

Jag lade till ärter och majs till receptet för att lägga till visuellt intresse och ett smaksteg.

Uppdaterad av Miri Rotkovitz

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Förvärm ugnen till 400 ° F (204 ° C). Olja en 8 x 8-tums bakpanna, eller liknande storlek gryta maträtt, eller kappa med non-stick matlagning spray. Avsätta.

2. Placera potatisarna i en stockpot och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka med 1 till 2 tum och koka upp det. Täcka, minska värmen och simma tills potatisarna lätt kan genomborras med en kniv, och mjuka nog att masha med en gaffel.

3. Överför potatisarna till en kolv för att tömma, sätt tillbaka dem till potten.

Mash dem med en whisk eller gaffel, och margarin eller olja och salt, och blanda bra. Avsätta.

4. Värm 3 matskedar olja över medelhög värme i en kockspanna eller stor, djup stekpanna. Tillsätt lök, selleri och morot och sauta tills löken är mjuka och genomskinliga, ca 5 till 7 minuter. Tillsätt vitlök och sautera en minut mer.

5. Lägg till nötköttet eller vegetarisk köttbyte och koka tills det är brunat. Stänk jämnt med mjölet, rör om och koka tills det är väl kombinerat. Rör i tomatpasta, marinara eller ketchup, salt och peppar. Häll i buljongen och tillsätt ärterna och majsen (om den används). När den är väl kombinerad och förtjockad, smaka och justera kryddor som önskat.

6. Överför köttet till bakfatet. Täck med potatismos, sprida dem med en spatel i ett jämnt lager. Strö med paprika. Baka i den förvärmda ugnen i 25 till 30 minuter, eller tills potatisen börjar brinna. Servera varmt.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 461
Totalt fett 19 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 81 mg
Natrium 755 mg
kolhydrater 41 g
Kostfiber 5 g
Protein 32 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)