Historien om Hamburger kött

Snabba mongoler till snabbmatskärande amerikaner gör anspråk på köttfärs

Urban legend, kanske ansträngd av namnet, krediterar mongolerna med skapandet av den råa biffens delikatesse som kallas bifftartare. Som berättelsen går, skulle tartarriddare kika bitar av rått hästkött under sina sadlar för att äta på fortfarande råa men snyggt mjuka på slutet av en lång dag. Skriftlig kulinarisk historia föreslår en mindre intressant men sannolikare förklaring av namnet, vilket förklarar det till det klassiska franska ackompagnementet till en skål med obehandlat nötkött, tartarsås.

Men klart uppskattning för finhackat nötkött spänner över både kulturer och århundraden.

Ta tanken på tartare mot elden och voila! Hamburgare.

Historia av Hamburg kött

Det var faktiskt lite mer kretsande väg från grillen till bullen. Uttrycket "hamburgare" härrör från namnet Hamburg Hamburg i Tyskland, känt för export av högkvalitativt nötkött. Den började först tryckas 1834 i Amerika på menyn på New York's Delmonico Restaurant, där den hackade och bildade "Hamburg-biffen" var ett framträdande föremål.

I slutet av 1800-talet använde Dr. James Henry Salisbury hackade nötköttpatties för att bota inbördeskrigs soldater som lider av lägret diarré. Dr Salisbury förespråkade att äta kokt nötkött tre gånger om dagen för en hälsosam konstitution. Termen " Salisbury biff " uppträdde i tryck 1897 och den krydda och broiled pattyen anses vara en föregångare till den moderna hamburgaren.

Då kom bunken

Historien bakom introduktionen av en bulle är inte så tydlig.

Bröder Charles och Frank Menches krävde kredit för sin skapelse när de sprang ur fläskkorgen vid Erie County Fair i 1885 och ersatt nötkött i sina smörgåsar. Men matleverantörer i Texas, Wisconsin, Oklahoma och Connecticut proklamerade sig även uppfinnaren av nötköttpatty på en bulle.

Entusiasm för Amerikas favoritmacka tog verkligen av på 1904 St. Louis Worlds Fair.

Vid 1912 hade hamburgerens rykte som markbiff på en jästrulle spredt över hela nationen, och termen "burger" sträckte sig snart för att inkludera andra patties gjorda av kokt kött och tjänade som smörgåsar. Ost som toppare uppträder i tryck åtminstone så långt tillbaka som 1938. Skillnaden mellan den första hamburgaren står tillhör White Castle, som öppnade sin första butik i Wichita, Kansas 1921. McDonalds följde i 1948; snabbt framåt genom det påföljande snabbmatfenomenet och amerikaner i det 21: a århundradet äter mer än 40 miljarder hamburgare varje år.

Amerikaner brukar använda termen "nötkött" och "hamburger kött" omväxlande när man diskuterar bulk nötkött i motsats till redan bildade hamburgare. Utanför Förenta staterna kallas markbiff som "malet nötkött", "nötkött", "mincemeat" eller helt enkelt "hakat".