Raclette är en stor smältost

Raclette är en ost från Schweiz gjord med hela konsummjölk. Den har en tunn, brunaktig-orange skal och en fast, smidig kropp som är elfenben till ljusgul med få, om några, hål. Den är klassad som halvhård. Raclette har en mycket distinkt smak; nutty, något surt, aromatisk och liknande till ost av Gruyere-typ. Skallen är ätbar. Det smälter väl och används i många grytor. Den kan även användas i grillade ostsmörgåsar .

Raclette middagar

Raclette middagar är mycket populära eftersom de är så lätta att göra. Skivor av Raclette-ost smälts i små kokkärl, sedan ätas med kokta potatis, pickles och torkade kött. Osten smälts ursprungligen från hela hjulet framför elden och skrapades sedan på plattan, men nu är en bordplattformsapparat populär.

Köpa Raclette Ost

Om du är i Schweiz är ett besök på Chateau de Villa i Sierre för en middag av "Bratchäs" eller Raclette en mycket bra idé.

Hur Raclette är gjord

Raclette är en ost från Schweiz som tillverkas i flera distrikt ( Kanton ) norr om Alperna. Den är gjord av pastöriserad komjölk utom i Valais kanton eller Wallis kanton, där den är gjord med rå mjölk.

Den har en ljusbruntonad, ätlig skal och en smörjig, jämn inredning som är elfenben till ljusgul med få, om några hål.

Det är 45% fet (torrvikt). Raclette har en mycket distinkt smak; nötter, aromatiska och liknande till ost av Gruyere-typ. Smaken av handgjorda racletter varierar med säsongen och vad könen matas. Large-sats raclette har samma smak hela året. Eftersom ordet, raclette, inte kan kopplas till en viss ort eller region och inte kan skyddas, leta efter autentisk schweizisk raclette om du vill ha den bästa ostupplevelsen.

Smaken skapas genom att använda mjölk av god kvalitet, helst från gräsmatade kor, och speciella bakteriestammar som skapar mjölksyra och sekundära metaboliska smakprodukter. Det genomgår inte en propionsyrafermentation (vilken Emmentaler gör) och har därför inga / några hål. Det pressade osthjulet blötläggs i saltlösning, smält med en blandning av jäst- och coryneform-bakterier (grampositiva stavar) och placeras sedan i en källare på röda tallbänkar för mogning. Dessa trähyllor kan färgas och hjälpa till att skapa Schmiere eller fuktig skall. Denna tradition hjälper i alla fall källaren att behålla en viss atmosfär som bidrar till ostmognad. Det är åldrat i tre till sex månader.

Raclette har mycket goda smältegenskaper eftersom fettinnehållet inte skiljer sig och smälter som fett. Detta gör det till en bra ost att använda som grytappare eller i den berömda och läckra raclette-middagen. Mycket populär på nyårsafton i Tyskland tar en Raclette-fest nästan ingen tid att förbereda och smaka bra, eftersom du bara brinner ost och häller på din tallrik för att äta med potatis och pickles. Köp osten i förtid, det brukar säljas ut runt årets slut.

I tysktalande Schweiz är raclette också känd som Bratchäs , uttalad med en hard ch som "k." Det betyder "grillad ost". Det har varit en schweizisk specialitet sedan åtminstone 1291 e.Kr. när William Tell var påstod att äta den.