Hur man gör klassiska kinesiska köttbullar

"Cockle Meatballs" är en av mina favoriträtter från den tid jag bodde i Shanghai. En av de restauranger som min familj och jag besökte mycket ofta i Shanghai serverade denna maträtt. Jag gillade denna maträtt men jag känner ofta den rätta Shanghainese versionen av denna maträtt är lite för söt för de flesta människors smaklökar. Så i mitt recept minskade jag den mängd socker som användes men självklart kan du justera detta för att passa din personliga smak.

I det traditionella receptet på köttbullarna används musslor och inte kakor. Men jag kämpade för att hitta musslor den här gången, så jag använde färskt kockar istället. Du kan använda antingen kakor eller musslor men bara vara medveten klackar är lite salt så jag skulle använda mindre salt eller sojasås i köttbullblandningen om du bestämmer dig för att använda cockles istället för musslor. En sak som jag inte skulle ersätta cockles eller musslor med är musslor som form och smak av musslor helt enkelt inte kommer att vara en bra match med köttbullarna.

Jag tenderar att suga musslor, musslor, cockles och skaldjur i allmänhet i rent kallt vatten i minst 3-4 timmar, eftersom skalen på dessa skaldjur oftast är fulla av sand. Jag skulle verkligen äta skaldjur så fort som möjligt men om du måste lagra det kom ihåg att kyla i en skål under en våt duk eller en handduk och använd inom 24 timmar.

Du kan blanchera några gröna grönsaker som bok choy, kale, Kai lan och snö ärter skott som garnering och du lägger de gröna grönsakerna på serveringsplattan och lägger köttbullar ovanpå. Detta gör att maträtten ser riktigt söt ut, men det kommer också att vara full av näring och också göra rätterna lite mindre rika och tunga.

Detta recept kan göra runt 14 kockköttbullar. Jag gjorde inte köttbullarna riktigt stora som italienska köttbullar eller Lion Head köttbullar, så med 250g fläskkött kan jag göra runt 14 köttbullar. Ett annat matlagningstips är att handla 30% fettfläsk eller köttmjölk om du överväger att göra någon form av kinesiska köttbullar eller till och med dumplingsfyllningar eller liknande rätter. Högre fet kött smakar alltid bättre och förbättrar väsentligt konsistensen av dessa rätter. I det förflutna har jag använt 5%, 10% och 20% fettfläskkött för att göra både denna maträtt och dumplings och de visade sig vara svåra, snygga och saknade mycket smak.

Vad du behöver

Hur man gör det

förfaranden:

  1. Låt klackarna suga i rent kallt vatten i 3-4 timmar för att bli av med smuts.
  2. Plocka kockköttet ut. Håll både kött och skal.
  3. Blanda hakan, ingefära, vårlök, äggvita och alla kryddor i en stor skål. Använd din hand för att blanda jämnt i samma riktning i 3-5 minuter.
  4. Haka upp klackarna och blanda med steg 3.
  5. Rulla blandningen i små bollar och sätt tillbaka i cockle-skalen
  1. Stek köttbullarna i 7-9 minuter tills köttet är kokt hela vägen.
  2. Häll oststersås eller tjock sojasås, socker och lager i en liten kastrull och koka först och minska sedan vätskan till ungefär hälften av originalmängden. Rör försiktigt potatisstärkelsevattnet i såsen och håll kaminen med låg värme. Håll omrörningen vid matlagning och stäng av elden när såsen har börjat koka.
  3. Placera kocken köttbullar på en tallrik och häll såsen på den. Skålen är redo att servera.