Baerlauch - Bärlauch - Ramsons

Ramsons ( Allium ursinum ) är känd som "Bärlauch" på tyska och är en vild släkting av gräslök. De latinska och tyska namnen på den hänvisar till bruna björnar som gillade att gräva upp växten och äta den på våren. Ramsons är en av de första vårgröna, som kommer från lagerlökar i februari och mars och skördas vid den tiden. Skörden slutar när växten börjar blomma, april till juni.

Ramsons luktar starkt av vitlök och det är svårt att missa det när man cyklar eller går genom en lappa av denna växt i parkerna i Tyskland.

Smaken är ett kors mellan lök och vitlök. Visuellt kan det misstas för Lily of the Valley, Convallaria majalis eller "Maiglöckchen", som är giftiga men har en doft som används i många parfymer - definitivt inte en vitlökdoft.

Bevis på människor och boskapspatroner i Danmark och Schweiz har hittats från 9000 f.Kr. och mer. Användningen av ramsons har reemerged de senaste åren på grund av intresse för traditionella livsmedel. Bärlauch cream soppa och pesto är vanliga rätter i Tyskland.

I Nordamerika är ramper ( Allium tricoccum ) en nära match till europeiska ramsons. Det finns vanligtvis i Appalachian köket och Kanadas Quebec provins. Även känd som vårlök, ramson, vild purjolja och ail des bois. I Richwood, West Virginia en festival hålls varje år firar våren delikatess.

Substitutioner för ramsons kan vara en blandning av alla eller alla: vitlök, gräslök och lök eller vårlök.

Eftersom de breda, triangulära löven används, kan en del spenat skuren i band (chiffonad) hjälpa den slutliga visuella produkten.

I folkmedicin ses ramsoner som att rengöra magen, tarmarna och blodet.

Uttal: Bear-lawch (gutteral ch)

Kallas också: buckrams, vild vitlök, vitlök, vitlök eller vitlök