Qatayef (arabiska fyllda pannkakor)

Qatayef är en speciell efterrätt som vanligtvis serveras under Ramadan . Ibland kallas arabiska pannkakor, ordet qatayef hänvisar till smeten som hälls över en varm panna eller grill. Degen är typiskt kokad på ena sidan, fylld antingen med sötost eller en kombination av nötter och sedan stekt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Lös upp jäst och socker i vatten inuti mätbägaren i 10 minuter, eller tills det bevisar (bli skumt). Om din jäst inte är bevis, betyder det att jäst är dålig eller vattnet inte var tillräckligt varmt eller för varmt. Kom ihåg att jäst är en levande organism och behöver rätt miljö för att fungera ordentligt!

I en separat skål, kombinera mjöl och salt. Tillsätt den provade jäst- och sockervattenblandningen. Kombinera väl, täck och låt sitta i ett varmt område i 30-45 minuter.Medan pannkakablandningen är korrektur, förbered fyllningen. Blanda valnötterna med sockret i en liten skål. Tillsätt orangefärgad vatten om så önskas. Täck och lägg åt sidan.

Det här är nu en bra tid att förbereda sirap. Blanda socker, vatten och majssirap i en mellanskockpanna. Koka upp och tillsätt den orangefärgade blomman eller rosenvattnet. Rör väl för att förhindra att du sticker. Minska värmen till låg och låt sitta tills den är färdig att använda.

Förvärm en grill eller stekpanna till medelhög värme. Använd en skänk, gör en 5-tums pannkaka med smeten. När smeten börjar bubbla på toppen, ta bort pannkakan från grillen och lägg åt sidan. Vänd inte, eftersom du bara lagar en sida. Upprepa med resterande smet.

Förvärm 1 tum olja i en stekpanna till medelhög värme. Medan oljan är uppvärmd, ta 1 matsked nutfyllning och placera den ovanpå den okokta sidan av pannkaka. Vik pannkaka i hälften för att göra en halvmåneform och täta kanterna genom att pressa ihop. Upprepa med resterande pannkakor och fyllning.

Stek på varje sida tills en ljusgyllenbrun färg (ca 15-30 sekunder vardera). Töm på en handduksfodrad platta.

Drizzla sirap generöst över qatayef och servera omedelbart.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 549
Totalt fett 11 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 180 mg
kolhydrater 116 g
Kostfiber 2 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)