Turkiskt rostad aubergine sallad recept

Rostad aubergine sallad turkisk stil är en av mina favorit sätt att använda aubergine. Det äts traditionellt som en kall förrätt, eller " meze" , men det fungerar också som ett aptitretare dopp. Aubergine sallad har bara tre huvudingredienser, men det är ganska tidskrävande att förbereda. Att rosta äggplanterna tar mest tid, men det är värt det.

För att göra det enklare kan du ersätta konserverad aubergine, även om smaken aldrig är lika frisk. Du kan hitta rostad aubergine i närheten av pickles eller konserverad grönsaksdel i din stormarknad eller i Mellanöstern och turkiska livsmedelsbutiker.

Om du älskar något med aubergine, en sked av detta ljus, kommer den fluffiga salladen bära dig bort. Men du måste få konsekvensen rätt, eller du kan bli besviken. En bra blandning är ljus i färg och konsistens, med precis rätt mängd olivolja. För mycket olja kan göra det tungt och övermanna den underbara, rökiga smaken av aubergine. Du behöver också en stark handled för att piska den med en gaffel till perfekt konsistens. Använd inte en mixer eller din sallad blir vattnig.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Rosta först dina äggplanter på grillen och ta bort massan. Lär dig hur man bränner äggplantor
  2. När du har extraherat köttet och kasserat huden och frön, använd den genast. Om inte, låt massan sitta i en skål med lite vatten och citronsaft i den. Detta förhindrar att äggplantan blir mörkare. Om du använder konserverad aubergine, hoppa över stegen ovan.
  3. Sätt din aubergine i en fin trådfilm och kläm ut eventuell överskottsvätska. Överför massan till en blandningskål.
  1. Tillsätt olivolja, salt, peppar och eventuellt krossad vitlök.
  2. Med en gaffel, piska blandningen tills den blir homogen, lätt och fluffig utan stora bitar eller snoddar av aubergine. Det kan ta ett tag. Du kan behöva ta flera raster mellan att vila din arm.
  3. När pureen är klar kan du försiktigt röra in din valfria majonnäs eller yoghurt. Chill före servering.

Det traditionella sättet att äta aubergine sallad är rakt upp som en aptitretare eller sallad. Det är också utsökt spridning på knäckiga kex, melba toast eller rostat bröd.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 111
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 43 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 2 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)