Polska köttbullar i sur grädde med svampar (Klopsiki)

Detta recept på polska köttbullar i gräddfil med svamp är känd som klopsiki w śmietanie grzybami (klohp-SEE-kee-webshmeh-TAHN-yeh zhih-BAH-mee). De kan göras med vilken kombination av slipat fläsk, nötkött och kalvkött.

Köttbullarna är ömma om de är bruna i en stekpanna på spisen och sedan överföras till ugnen för att avsluta matlagningen. De kan serveras med en grussås eller svampsås och en sida av potatismos, dumplings eller ris.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör köttbullarna

  1. I en stor skål suga bröd i mjölk tills det är mjukt. Tillsätt biff, fläsk, lök, ägg, salt och peppar efter smak och blanda noggrant. Om blandningen känns för mushy, tillsätt 1 till 2 matskedar brödsmulor. För att se till att dina kryddor är på plats, steka upp en liten patty, smaka och anpassa efter behov.
  2. Värm ugnen till 325 F. Använd en medium cookie scoop, dela ut köttbullar , vilket ger en slutgiltig rulle med fuktiga händer.
  1. Lätt täcka en stekpanna med matlagningsspray och bruna köttbullar på alla sidor. Överför till en bakpanna med en läpp, tillsätt 2 matskedar vatten eller lager och baka, upptäckt, 30 minuter.

Gör den extra Pan Gravy

  1. Om du väljer att göra en piggsocka istället för en svampsås (se nedan), sätt ihop pärlsaften och tillsätt 3/4 kopp gräddfil gaffelblandad med 2 matskedar mjöl och 1 1/2 koppar kokande vatten, vispa till jämnt. Koka tills det är förtjockat. Servera tillsammans med köttbullar och stärkelse av din preferens. Alternativt servera köttbullarna med svampsås .

Gör den extra mushroomsåsen

  1. Placera torkade svampar i en värmebeständig skål och häll 2 koppar kokande vatten över. Låt branta i 30 minuter.
  2. Under tiden, i en medelstora kastrull, sauté 1 stor hackad lök i smör tills karamelliserad. Om du använder färska svampar lägger du till kastrullen när löken är genomskinliga. Annars lägger du oskräda konserverade svampar i pannan när löken har karamelliserats helt.
  3. Använd fingrarna, lyft de torkade svampen ur deras blötläggningsvätska och lägg till pannan med lök. Lägg försiktigt blötläggningsvätskan i pannan, var noga med att inte störa sedimentet i botten.
  4. Lägg till grönsaker eller nötkött eller kycklingbassäng, salt och peppar efter smak (om du använder konserverad svampvätska, behöver du nog inte lägga till salt). Koka upp, minska värmen och sjuda, täckt, 30 minuter.
  5. I en medium skål, gaffel blanda 2 matskedar mjöl i 1 kopp gräddfil. Häll ner gräddfilen genom att tillsätta 3 skedar av varm svampvätska, 1 skål åt gången och vispa tills den är jämn. Häll långsamt den tempererade surkrämen tillbaka i svampsåsen och visp hela tiden.
  1. Smak i 5 till 10 minuter tills förtjockad och rå mjöl smakar ut. De kokta köttbullarna kan nedsänkas i denna sås, uppvärmes och serveras över nudlar, potatismos eller ris.