Leeks Vinaigrette

Lättpipade purjolök kläds i en senapad vinhöga chock full av malet skalot i denna klassiska franska maträtten som inte får nästan tillräckligt med lek i USA. Det är elegant, läckert och kan göras innan gästerna kommer någonstans nära dörrklockan. Därför älskar jag att göra detta till en första kurs för middagspartier - det kan vara klart att gå timmar före tiden.

Dessa purjolök fungerar bra med kyckling- och fiskrätter av alla slag, men om du följer fransk tradition och tjänar dem som en separat första kurs, går de med ganska mycket! Jag har varit känd för att tjäna dem mer som en sallad med stor framgång, så känner mig inte begränsad av tradition.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Klipp av och kassera roständarna på porrerna. Klipp av de mörkgröna topparna (jag gillar att klippa strax ovanför där purjoläven vänder från ljusgrön till mörkgrön, så lite av den kontrasten gör den till den färdiga skålen). Kassera de gröna toppen eller spara dem för att användas i buljong / lager eller i dessa dumplings.
  2. Ta en bra titt på purjolökarna: finns det mycket smuts mellan bladen? Skär purjolöket i halv längd från toppen av den vita delen upp genom den ljusgröna delen. Lämna det mesta av den vita delen ensam, så piporna håller ihop. Rengör skärötterna med kallt rinnande vatten. Om du ser några bitar eller fläckar av smuts, är det dags att skölja bort dem!
  1. I en stor grundpanna, ta med 1/2 tum vatten till koka. Tillsätt 1/2 tesked saltet. Tillsätt purjolök och lägg dem i vattnet. Skydda, minska värmen för att upprätthålla en stadig simmer och koka tills det är ömt, cirka 10 minuter (tiden varierar beroende på tjockleken på porrerna).
  2. Avlägsna purjolök från vattnet och låt dem svalna och dränera på en ren kökshandduk eller lager av pappershanddukar. Kram ut eventuellt överskott av vatten när du tar bort dem från pannan.
  3. Medan purjolöket svalnar lite, skalla och gräva skaloten. Lägg det i en mätkopp eller skål med oljan, vinägern, senap, kvarvarande 1/2 tsk salt och peppar efter smak.
  4. Sätt purjolök på en serveringsfat eller enskilda tallrikar. Du kan lämna dem långa, avsluta längdskärningarna för att göra dem enklare att hantera eller hugga upp dem - hur presenterar du dem är upp till dig! Torka av purjön jämnt med vinaigrette. Låt dem sitta minst 30 minuter och upp till flera timmar. Smakerna fortsätter att blandas vackert.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 198
Totalt fett 20 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 15 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 630 mg
kolhydrater 4 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)