Olive Oil: dess hälsofördelar och hur mycket att konsumera

Olivolja var Athens gåva till de antika grekerna, men det är bara senare att det fulla värdet av denna dyrbara gåva har förstått. Det visar sig att extra jungfruolja , som erhålls genom att kyla på oliverna och separera oljan från pastan via press eller centrifug, är ganska bra för din hälsa.

För det första är olivolja en bra källa till omega-3-fettsyror, som också finns i vilda (i motsats till farm-raised) oljig fisk som lax och som är viktiga för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Oliveolja är också en bra källa till omega-6 fettsyror, som kroppen omvandlas till prostaglandiner, ämnen som kan blockera inflammation och hjälpa till att reglera hjärt-, lever- och njurefunktionen. Nyare forskning har visat att för att få den maximala fördelen med omega-3 och omega-6-fettsyror måste du sätta in dem i rätt förhållande, vilket är en del omega-3 till 10 delar omega-6. Tillfälligt är det förhållandet där de är närvarande i olivolja. Som jämförelse erbjuder många andra delar i västerländsk kost förhållanden mellan tjugo och femtio till en.

Olivolja är också en kraftfull antiinflammatorisk; Enligt en artikel som publicerades i Nature 's September 1, 2005-utgåva (se redaktörens sammanfattning) innehåller den oleokantala olivoljan en antiinflammatorisk förening "med en potens och en profil som ibuprofen."

Det kan till och med göra mer; Giuseppe Caramia, en italiensk läkare, konstaterar att antiinflammatoriska läkemedel som helhet har visat sig bekämpa cancer, och mot bakgrund av oleocantals likhet med ibuprofen, säger han att det är rimligt att anta att olivolja faller i denna klass av ämnen.Slutligen kan olivolja bidra till välbefinnande på äldre åldrar: Antonio Capurso, professor i gerontologi vid universitetet i Bari, har sagt att olivolja minskar LDL-kolesterol - det slag som klumpar på artärerna - och höjer HDL-kolesterolet, vilket är istället fördelaktigt (American Heart Association har en mer detaljerad diskussion om detta), och att olivolja är en kraftfull antioxidant, som i synnerhet tycks hämma kolorektal cancer.Jag hade hört talas om olivoljaens effekter på kolesterol och cancer innan, men han sa också att en pågående studie han och hans medarbetare utför visar att olivolja bidrar till att bevara kognitiva funktioner hos äldre (se abstrakt av artikeln publicerad i neurologi ) : De studerade en grupp personer i åldern 65-85 år under en period av 10 år och fann att de som konsumerade 1/3 kopp olivolja per dag tenderade att leva längre och bättre än de som inte gjorde det, medan de som konsumerade 1 / 2 kopp per dag var signifikant mindre sannolikt att utveckla demens.

Kort sagt säger amerikanska FDA: s uttalande att "Det är begränsat och inte avgörande vetenskapligt bevis för att äta ca 2 msk olivolja dagligen kan minska risken för hjärtsjukdom på grund av det omättat fettet i olivolja. För att uppnå detta nytta, olivolja är att ersätta en liknande mängd mättat fett och inte öka det totala antalet kalorier du äter på en dag, " är kanske försiktig. Om du har en bra hälsa, kommer 2 matskedar per dag säkert att göra dig bra, på många sätt.

Och detta leder oss till vad du ska leta efter. Fastän FDA säger jungfruolja är vad du verkligen vill ha extra jungfruolja, vilket är högre kvalitet och har högre koncentrationer av antioxidant och antiinflammatoriska föreningar.Det viktiga är att du kontrollerar etiketten för att se till att oljan är pressad och knuffad - det finns tyvärr avsevärd bedrägeri inom olivoljebranschen. Det ska vara grönt, men inte för briljant en grön och får inte avskyas av grumlighet, vilket bara betyder att det är ofiltat. Var försiktig, å andra sidan, olja i burkar som du inte kan se, och även av mycket blekta oljor eller gula oljor: Blekoljor har säkert filtrerats och kan ha skurits med andra mindre friska oljor, medan djupa gula oljor kan vara gammal / rancid

Läs den här artikeln för mer om det olyckliga bedrägeriet i extra olivolja industrin, hur man väljer och lagrar oljor och hur man använder dem.

Hur man konsumerar dina två matskedar dagligen?

Det mest uppenbara svaret är på en sallad eller en skiva av crusty bröd.

Men här är några andra alternativ:

Mer om att välja olivolja, lagra den och dess användningsområden

[Redigerad den 26 juni 2016 av Danette St. Onge]