Nispero Frukt i Spanien (Japanska Loquat)

En populär frukt i Spanien med ett asiatiskt förflutet

Nispero eller japansk loquat på engelska är en asiatisk frukt som har odlats i tusentals år. Trots att Spanien infördes för två tusen år sedan av seglare som anlände till hamnen i Valencia-regionen , var det inte förrän 1900-talet att loquaten började odlas i Spanien och någon annanstans runt Medelhavet. Loquatträdet trivs där citrus träd gör, vilket gör de varma kustområdena i Medelhavet perfekt.

Spanien är den största producenten av loquat i Europa. Det är också känt som medlaren.

Utseende och smak

Det finns många sorter av loquat, alla med något annorlunda utseende. Vanligtvis är loquaten päronformad, med slät mörk orange till den orangegula huden. Den har inte ett äpple, men har mjukt, krämigt gult kött med två till fyra stora frön i mitten. Huden är ätbar.

Frukten har en söt och sur smak, beskriven som en blandning av citrus, persika och till och med mango. Det är mest sött när det är fullt moget.

Varianter av Nispero i Spanien

De två vanligaste sorterna i Spanien är Argelino (Algar) och Tanaka. Argelino bär tidigare och är mer söt, lämplig för att äta färskt. Tanakaen bärs senare och är mer tårta, lämplig för användning i pajer och matlagning. Loquats är under säsong under april, maj och juni. Frukten skördas när den är mogen istället för att plocka den medan den fortfarande är omogen eftersom de inte mognar av trädet.

Kommersiellt odlade sorter kommer att bära allt på en gång, medan de som planteras för enskilt bruk kan bära frukt över flera veckor. De vita blommorna är doftande och kan ge glädje åt en trädgård.

Användningar av Loquats

Frukten brukar vara rå. De kan ätas av trädet, med stammen borttagen.

De kan skäras och användas i en fruktsallad, eller du kan pochera dem i lätt sirap för att servera. Eftersom loquats innehåller massor av pektiner, kan de lätt göras till sylt eller konserver . De kan bakas i pajer och tårtor. De kan blancheras, skalas, utsädes och frysas för senare användning.

Som med aprikoser har fröerna cyanidföreningar och bör avlägsnas innan frukterna används i matlagning. Men fröna används i Italien för att göra nespolino likör.

Den skördade frukten kommer att hålla i ca 10 dagar vid rumstemperatur. De kan förvaras i kylrum i 60 dagar men har en hållbarhetstid på endast tre dagar när de tas bort. De bör inte förvaras i polyetenpåse eftersom det ändrar smakens smak.

Loquat Nutrition

Högpektinhalten är en källa till olöslig dietfibrer, vilket är fördelaktigt för tarmhälsan. Frukten är också en bra källa till A-vitamin, vilket ger 51 procent av den rekommenderade dagpenningen per 100 gram. Det har mindre mängder kalium, B-vitaminer och mineraler. Det mesta av kaloriinnehållet är från kolhydrater.

Källa:

Consumer Eroski webbplats