Mjölkfria Choklad-Orange Muffins med Beta Frosting (Mejeri)

Det finns ett kort men sött kapitel (ordspydt), på Påsk-efterrätter i Amy Kritzer's Sweet Noshings. Medan mycket av boken är en praktisk ode till mjöl - Tänk på Snickerdoodle Bagels , Babka och Rugelach - Passover-sektionen försvinner vanliga ingredienser som Matzo-kakmjöl . Det är en uppfriskande klibb och en som gör recepten användbara bra utöver påsken. Ta till exempel dessa Flourless Chocolate-Orange Cupcakes, till exempel. De är naturligt glutenfria (sans matzah bark utsmyckning, det är), så receptet har året runt verktyg. Vad beträffar barken, betrakta det som en bonus - det är perfekt för när du vill göra en Påskhälsning, men vill inte röra med bakning och gör ett smart hack för att använda matzah efter semester.

Kritzer skriver: "Jag tvekar att även kalla dessa muffiner, för de är verkligen mer som individuellt portionerade fudgy brownie-delar av himlen. Jag visste att jag ville ha en form av muffin i den här boken, eftersom det delvis beror på hur min matlagningsresa startade Den swirled matzah barken lägger till en fin crunch till den rika tårtan och söt, naturligt rosa frost. Tala om vilka, var inte rädda för betorna: De lägger oftast färg och inte för mycket smak. "

Recept reprinted med tillåtelse från Sweet Noshings: Nya Twists på traditionella judiska efterrätter , av Amy Kritzer. (Rock Point Publishing, ett avtryck av Quarto Publishing 2016)

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Först koka betorna. Placera betor i en medelstora kastrull och täcka med vatten och citronsaft. Koka upp, sänka till en simma och simma i 30 minuter eller tills det är mjukt. Cool, skalla och strimla betor med en rivare; ta bort så mycket fukt som du kan med pappershanddukar. Du borde ha ca ½ kopp (115g). Avsätta.

2. Gör sedan matzahbark. Förvärm ugnen till 350ºF / 180ºC. Placera matzah på en foliefodrad kaklade med sidor (gelérulle) eller 9 x 12 tum (23 x 30 cm) kakspanna och ströma semisweet chokladflis jämnt över matzah.

Du kan bryta matzah i bitar om hela bitarna inte passar på ditt ark.

3. Baka i 3-4 minuter för att smälta choklad. Under tiden smälta vit choklad i en liten glasskål i mikrovågsugnen, 30 sekunder i taget tills den smälts, omrör efter varje intervall.

4. Ta bort matzah från ugnen, sprid choklad försiktigt med en kniv för att täcka matzah, drizzle med vit choklad, och strö med ätlig glitter om den används. Om du vill kan du också lägga till andra påfyllningar på denna punkt som kokos eller slivered mandel.

5. Kyl (i kylskåpet för att påskynda upp saker, om så önskas) och sedan bryta matzah i bitar. Avsätta. Du har mer än tillräckligt för att använda på muffinsna. Det gör ett bra mellanmål!

6. Sänk ugns temperaturen till 300ºF / 150ºC. Linja en 12-kopps muffinspanna och 4 koppar en annan panna med liners och lägg åt sidan.

7. Smaka smör och choklad i en stor kastrull över låg värme, rör om ibland.

8. I en separat skål, slå socker och ägg tillsammans i 2-3 minuter tills det är mycket blekgult. Ta bort choklad från värme och rör om kakaopulver, vanilj och salt. Tillsätt chokladblandningen till sockerblandningen och blanda för att kombinera. Rör i apelsinplåten.

9. Häll smeten jämnt i muffinsfettar (1½ hälls matskedar) och baka i 25 minuter, tills de är inställda. Låt svalna i pannan i 10 minuter, sätt sedan ut och avsluta kylning på ett trådställ. Muffinsna sjunker lite när de svalnar.

10. För att avsluta frostning, slå smör och gräddeost med en hand eller stativblandare med vispfäste i en stor skål tills ljus och krämig.

Tillsätt sedan pulveriserat socker och slå tills det är kombinerat. Tillsätt strimlad betor och vanilj och slå tills de är kombinerade. Denna frosting gör mycket, så du kan verkligen höja den på.

11. Sprid eller rör frostning (med hjälp av ett grovhål rörstycke så att betbitarna passar genom) på kylda muffins och toppa med en bit matzahbark. Förvara rester i en lufttät behållare i kylskåp i upp till fem dagar.

Tips
För betor frosting, kan du antingen köpa förkokta betor (jag rekommenderar inte konserverad) eller laga din betor innan du gör muffins.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 642
Totalt fett 41 g
Mättat fett 25 g
Omättat fett 12 g
Kolesterol 118 mg
Natrium 153 mg
kolhydrater 65 g
Kostfiber 3 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)