Matlagning med kinesiska risviner

Medan det finns många typer av kinesiska matlagningsviner, fokuserar denna diskussion på två mycket viktiga risviner och hur man använder dem i kinesisk och taiwanesisk matlagning.

Mijiu ris vin

Mijiu (米酒) är ett risvin gjord av jäsning av klibbigt / klibbigt ris. Färgen ska vara lika klar som vatten och smaka lite kryddig. Vissa risviner smakar lite söta men det beror verkligen på hur det görs. De flesta matlagningsrisvinerna som säljs i kinesiska stormarknader smakar inte sött.

Både kinesiska och taiwanesiska människor använder denna typ av risvin nästan varje dag. Nedan följer några exempel på hur man använder risvin i matlagning:

Shaoxing ris vin

Shaoxing ris vin (紹興酒), även känt som shaohing , shaoshing eller shaoxing vin, är en annan typ av fermenterad risvin. Den härstammar från Shaoxing, Zhejiang-provinsen. Shaoxing ris vin är brun i färg och smaken är mycket starkare än mijiu ris vin men sötare.

På grund av Shaoxings starka smak rekommenderas det inte för daglig matlagning eftersom det kommer att maskera de andra ingrediensernas smak. Det går dock bra med berusad kyckling, berusade räkor, dongpo fläsk och andra långkokta kötträtter.

Shaoxing Tradition

Shaoxing vin har många olika variationer och en av dessa kallas nu'er hong (女兒紅). Varje familj i Shaoxing kommer att göra Shaoxing vin när deras dotter är 1 månad gammal och begrava den i marken till dagen för deras dotters bröllop när de öppnar den och dricker den för att fira.

Nu'er betyder "dotter" på kinesiska och hong betyder "röd". Röd är en lycklig färg i både kinesiska och taiwanesiska kulturer och det lägger till en särskild betydelse för detta firande vin.