Malaysisk stekt ris med räkor eller Belacan recept

Eftersom räkor är dyra och mycket skötliga, är de bevarade på många olika sätt. På så sätt kan de lagras i veckor eller tom månader. I Sydostasien är två av de vanligaste sätten att bevara räkor genom att torka eller göra dem till räkor. Båda är mycket saltade.

Saltade, torkade räkor kommer antingen avskalas eller obeläggas. De blötläggs i vatten för att rehydrera innan de kokas.

Räkor pasta kommer i många sorter. De kan vara våta eller torra. Vissa våta räkor pastaer är mer vattniga än andra. Torkad räkorpasta, kallad belacan i Malaysia och Indonesien, är smulad, hackad eller mosad innan du lagar mat.

Belacan stekt ris är ett av de enklaste stekt ris recept som du kan hitta. Hur bra det är (hur komplexa smakerna är) beror till stor del på kvaliteten på den använda räkorpastaen.

Som med någon stekt risrätt, är det bäst att använda daggamla ris som har torkat ut lite. Om riset fortfarande är vått, kommer det stekt riset att bli soggigt oavsett hur länge du rör om det stekar. Långkornigt ris är idealiskt för stekt ris.

Varvet långa bönor kan ersättas med selleri eller fransk bön - i själva verket; någon crunchy, icke-gröda grönsaker kommer att göra lika bra.

Tillsatsen av ägg är helt valfri.

Extremt hög värme är ett måste när det rör sig om stekning.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera de torkade räkorna i en grundskål. Häll i tillräckligt med vatten för att täcka. Låt suga i 20 till 30 minuter eller tills den är fullständigt rehydrerad. Töm och lägg åt sidan.
  2. Värm en matsked matolja i en wok eller stekpanna. Röra de tärnade bönorna tills det är en minut eller två eller bara tills det är lite undertonat. Skrupa ut och lägg åt sidan.
  3. Krumbla eller hugga belacan så fint som möjligt.
  4. Häll den kvarvarande matoljan i pannan. Stek de torkade räkorna och belacanen ihop. När de torkade räkorna blir krispiga och något bruna, och belacanen luktar doftande, tillsätt riset och delvis kokta strängbönor. Rör i ca 2 minuter eller tills riset är uppvärmt genom.
  1. Skjut det stekt riset på sidorna av pannan för att göra en brunn i mitten. Häll i det slagna ägget. Rör ägget i en cirkulär rörelse tills den ligger i botten men fortfarande väldigt våt på toppen.

  2. Inkorporera ägget i riset genom att omröra i en spiral med cirkeln att bli bredare tills ägget har blandats i riset.

  3. Stäng av värmen. Smak det stekt riset. Tillsätt salt, om det behövs. Rör några gånger före servering.

Obs: Det här stekta riset är utsökt, serverat med några tärnade fågelögelsiljor i sojasås och skivad rå gurkor.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 434
Totalt fett 16 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 80 mg
Natrium 206 mg
kolhydrater 58 g
Kostfiber 6 g
Protein 14 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)