Lätt karamelsås med mjölk

Detta enkla recept på hemlagad karamelsås använder mjölk och smör i stället för den tunga krämen som krävdes i de flesta hemlagad karamelsås . Cream producerar en rik konsistens och håller blandningen mjuk, men det är inte en ingrediens som alla har till hands hela tiden.

Några recept har skett kring detta genom att använda förångad mjölk eller sötad kondenserad mjölk - två ingredienser som den typiska hemkocken inte lagrar.

Om du vill göra läckra karamelsås utan att springa till affären, prova denna mjölk-och-smör teknik - trots allt, men det är grädde men mjölk med mer smörfett!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera sockret och vattnet i en liten kastrull.
  2. Placera kastrullen över medelhög värme och lägg ett lock över kastrullen.
  3. När vattnet har kommit till en koka, ta av locket. Rör inte karamellen efter den här punkten, annars riskerar du att din karamell blir kornig genom att man införlivar sockerkristaller från krukans sidor i blandningen.
  4. Koka karamellen tills den är en guldbrun färg. Om din karamell lagar ojämnt kan du försiktigt virvla runt potten för att jämnt ut såsen.
  1. Ta bort pannan från värmen och vispa i smöret. När det väl har smält och blivit fullständigt införlivat, tillsätt gradvis i mjölken och rör om att kombinera. Var försiktig, eftersom mjölken kan koka upp snabbt när den träffar den heta karamellen och att ändra temperaturen för snabbt kan få karamellen att separera .
  2. Återställ din karamelsås till medium värme. Tillsätt saltet och rör om blandningen tills den är väl kombinerad. Koka i 1 minut tills såsen tjocknar något.
  3. Låt din karamell svalna och servera över dina favoritfrysta desserter eller kakor. Gör en dubbel eller trippel sats och frys till att ha till hands när stämningen för karamelsås träffar dig.

Tips för hemlagad karamelsås

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 131
Totalt fett 3 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 8 mg
Natrium 55 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)