Lär dig vad "Al Dente" betyder i matlagning pasta och ris

Al dente hänvisar till önskad textur av kokad pasta (och ris) i italiensk matlagning. Det betyder bokstavligen "till tanden". När pastan är kokad al dente, bör det finnas ett litet motstånd i mitten när pastan tuggas.

För att nå detta slutresultat måste du se till att pastan kokar fritt i vattnet. och att det finns mycket vatten för mängden pasta. För ett pund av någon typ av pasta behöver du ca 4 till 5 liter vatten.

Se till att vattnet kokar snabbt innan du lägger till pastaen. Lägg till en handfull salt Pastan smakar inte salt. Italienare säger att pastavatten ska smaka som havet för att det ska bli ordentligt kryddat.

Rör omedelbart pastabrunnen så att den inte klibbar ihop. Sätt på timern i några minuter mindre än instruktionerna säger. Rör pastaen varje par minuter för att se till att den rör sig fritt i kokande vatten. Se till att du når alla trådar eller bitar av pasta när du rör om. Några av de mindre pastaerna, som orzo, kan sjunka till botten av potten och hålla fast. Ta hela vägen till botten av potten när du rör om. Det är lättare att röra långa strängar av pasta, såsom spaghetti och fettuccine, med ett långt par tang snarare än en sked.

Om skummet stiger till toppen kan du röra ner det eller tillsätt lite smör för att bryta ytspänningen. Du kan också sänka värmen lite; Håll det på medelhögt vid det lägsta.

När timern släcker, smaka på pastaen. Det borde vara ömt, men fortfarande fast i mitten. Det får inte smaka okokt. Om du tittar på pastan efter att du har biten av hälften av det, borde du inte se en vit linje i pastaen. Om det finns lite genomskinlighet i mitten, är pastan klar. Det är al dente.

Dränera omedelbart pastaen och lägg till en kruka med pasta sås , eller skölj med kallt vatten för att hålla kvar för senare. Om du lägger pastaen i en sås, reservera ca 1/2 kopp pastaens kokvatten. Lägg till det där vattnet i såsen, lite åt gången, för att göra det mer krämer när du kastar pastaen.

Uttal: Alla DAN Tay

Kallas också: till tanden

Alternativa stavningar: Al Dante

Exempel: Koka pasta tills al dente.