Kroatiska / slovenska påskbrödrecept (Pinca eller Sirnica)

Ett populärt sött jästbröd från kroatier och slovenska vid påsktiden är känt som pinca eller sirnica (även om det i Bosnien och på andra håll på Balkan är sirnica en ostfilé). Det är ofta prydda med russin eller citron och är rund i form. Vissa kockar sprider grovt socker på toppen före bakning. En liten pinca, tillsammans med andra symboliska livsmedel, placeras ofta i påskmatskorgen för att bli välsignad på helig lördag och ätas påskmorgon. Dessutom, om du gillar det här, skulle vi rekommendera att prova din hand på det kroatiska brödbjudandet vid påsk är Bread Dolls Recept eller Primorski Uskrsne Bebe .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en liten skål eller mätbägare kombinerar du jäst, 1 msk socker och 4 oz varm mjölk. Rör om med en gaffel, täck och lägg åt sidan för att bli skummig. Under tiden, i en separat liten skål, kombinera russin med druvbrandy och lägg åt sidan.
  2. I en stor skål eller en stativblandare som är utrustad med paddelfästet, skär det kalla smöret i mjölet tills fina smulor blir resultatet. Byt till dejkrokfästet (eller knä för hand) och tillsätt 7 ounce socker, äggulor, jästblandning, zest och vanilj. Knä på medellång hastighet tills de bildar sig i en boll. Tillsätt rosinerna och blötläggningsvätskan och fortsätt att knäda på låg hastighet tills russin fördelas jämnt och degen är jämn. Lägg till mer varm mjölk om det är för torrt eller mer mjöl om det är för vått. Skrapa ner sidorna och täck skålen med smörj plastplast och låt upp i en varm plats tills den fördubblats i storlek. Det kan ta upp till 2 timmar.
  1. När degen har fördubblats, slå ner den och vrid den ut på en lättmjölkad arbetsyta. Dela degen i halva och formar vardera i en rund bröd. Placera varje rundbröd på en pergamentfodrad bakplåt, med god avstånd från varandra. Skydda med smurt plastfolie och låt upphöjas tills det fördubblats i storlek. Det kan ta upp till 2 timmar.
  2. Värm ugnen till 375 grader. Borsta toppen av bröden med slagen ägg. Skär sedan med en sax "X" i topparna för att bilda en korsform. Stänk med grovt socker, om så önskas. Baka 30 till 45 minuter, men börja kontrollera efter munnen efter 25 minuter. En snabbläs termometer ska registreras på minst 190 grader när den kastas in i mitten av brödet. Ta bort från ugnen och från plåten och kyla helt på ett stativ. Förvara kylt pinca i en brödlåda eller lutas löst med en kökshandduk.