Klassiskt franska opera tårta recept

Det är mycket debatt om vem som exakt uppfann den ursprungliga opera kakan receptet och var. Några kulinariska historiker har satt det så långt tillbaka som 1890-talet, medan andra sätter sin skapelse på en Paris-butik i mitten av det tjugonde århundradet. De flesta opera tårta entusiaster är överens om att det bästa - till en del, den enda platsen att köpa opera tårta är på Dalloyau. Oavsett vilket läger du faller i, tror vi att du kommer överens om att detta operakaka recept är värt att investera i tiden. Lager av lätt mandelsvamptårta, kaffebönor och mörk chokladganache gör det till en showstopping-efterrätt.

Utsätt inte av antalet ingredienser, det kan vara skrämmande men de är så värda resultatet.

Vad du behöver

Hur man gör det

För att göra mandelsvampkakan:

Förvärm ugnen till 425F. Linja två 15-tums med 12-tums kokkärl med pergamentpapper och borsta ytan av pappret med smör. Ställ dem åt sidan för ett ögonblick.

Slå äggvita på högt tills de blir skummade och börjar expandera med hjälp av en elapparat. Strö i sockret, en tesked åt gången, tills allt om det ingår i äggvita. Fortsätt slå meringue tills den är blank och håller styva toppar.

I en separat skål, slå de malda mandlarna, konditorernas socker och hela ägg på medium tills blandningen blir lätt och skumrig. Rör mjölet försiktigt i mandelkrämen.

Rör försiktigt 1/4 av mandelkrämen i piskade äggvita. Vik resten av mandelkrämen och det smälta, kylda smöret i äggvita. Dela svampkaka smeten mellan de två beredda kokkärlarna och baka kakorna i 5 minuter, tills ytorna kommer tillbaka från en lätt beröring.

Täck översta ytan av varje tårta med en ny bit av pergament och försiktigt invertera dem på en ren yta. Skaka långsamt den gamla pergamenten ur kakorna och låt dem vila löst över kakorna för att förhindra att de torkar ut.

För att göra kaffet smörgås:

Rör ihop espressopulveret och kokande vatten och sätt blandningen åt sidan för ett ögonblick. I en medelstora kastrull, sätt över medium värme, ta 1 kopp socker, 3 matskedar vatten och 1 tesked vanilj extrakt till koka. Fortsätt tillagning tills den når 255F på en godtermometer. Ta bort sockersirapen från värmen och låt den svalna något.

I en separat skål, slå ägg och äggula tills de börjar bli fluffiga. Fortsätt slå blandningen och tillsätt den heta sockersirapen till skålen i en jämn, stadig, långsam ström. När sirapen är införlivad, blanda i den reserverade kaffeblandningen. Fortsätt att slå på medelhögt, tillsätt smöret, en matsked åt gången tills den är helt inkorporerad i smörkretsen. Kaffebärsröret är klart när det blir tjockt och fluffigt.

För att göra ganache:

Låt mjölken och grädden koka i en medelstark kastrull, sätt över medellång värme. Ta bort pannan från värmen och rör om choklad. Fortsätt att omröra choklad i 2 minuter för att säkerställa en helt jämn textur. Rör i smöret och fortsätt att omröra ganache i 90 sekunder.

Att montera kakan:

Rikta ett stort bakplåt med pergamentpapper. Klipp en 10-tums med 10-tums kvadrat ur varje lager kaka och placera det på bakplåten. Sprid försiktigt 3/4 av kaffesmörkrämet över ytan av en kaka. Lägg på ett annat lager av tårta.

Sprid ganache över en annan tårta i ett jämnt lager. Placera det sista lagret av kakan över ganachen och sprida sedan det med ett tunt skikt av kaffebörnet. Koka kakan i kylskåp i 1 timme innan den glasas.

Att glasera kakan:

Klargör smöret genom att koka det och skumma bort och kassera fastämnena. Smälta chokladet i en dubbelpanna och rör det klara smöret tills glasyren är jämn. Häll chokladglasyren över kakan och låt den sätta i kylskåpet.

Detta recept på receptkaka gör 16 portioner.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 577
Totalt fett 38 g
Mättat fett 18 g
Omättat fett 15 g
Kolesterol 129 mg
Natrium 158 mg
kolhydrater 50 g
Kostfiber 5 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)