Klassisk grekisk aubergine Moussaka Recept

Grekisk moussaka är en gryta som görs genom att lägga på äggplantor och potatis med en kryddad köttpåfyllning och sedan fyller på den med en krämig äggberikad béchamelsås (vit sås) som är bakad till gyllene perfektion. Det är kanske den mest erkända av alla grekiska rätter och blev känd av den legendariska grekiska kocken Nicholas Tselementes.

Detta moussaka grekiska aubergines recept är det traditionella sättet att förbereda moussaka; Men du kan också laga i kucchini eller andra grönsaker du kanske föredrar. Det är hjärtligt och fyllande så att du inte behöver många sidrätter att följa med det. Medan moussaka kan vara tidskrävande att förbereda är det värt ansträngningen.

Ett viktigt steg när man gör moussaka är att salta auberginen innan den bryts ut för att dra ut överflödig fukt och hjälpa till att avlägsna några av dess inneboende bitterhet.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förbered grönsakerna

 1. Använd en skarp peeler, delvis skalla äggplanterna, lämna remsor av skal ca 1 tum bred runt aubergine. Skär auberginen i 1/2-tums skivor.
 2. Placera äggplantskivorna i en kolander och salt dem ordentligt. Täck dem med en inverterad tallrik som viktas av en tung burk eller burk. Placera kolven i diskbänken och låt den sitta i minst 15 till 20 minuter, helst 1 timme.
 1. Skala potatisen och koka dem hela tills de bara är gjort, vilket är ca 10 minuter. De får inte bli för mjuka, bara kokta nog, så att de inte längre krossas. Töm, kyla och skär dem i 1/4 tums skivor. Avsätta.
 2. Värm ugnen till 400 F. Lina två bakplåtar med aluminiumfolie och lätta fett med olja. Lägg ett stänk vatten till äggvitorna och slå dem lätt med en gaffel. Placera brödsmulor på en platt platta.
 3. Skölj eggplantskivorna och torka med pappershanddukar. Doppa eggplantskivorna i de slagna äggvitorna och skrapa dem sedan i brödsmulorna, belägg båda sidorna.
 4. Placera panerade aubergine skivor på foliefodrade bakplåtarna och baka i 30 minuter, vrid dem över en gång under tillagningen.
 5. När äggplanten är klar, sänk ugns temperaturen till 350 F.

Gör köttpåfyllningen

 1. I en stor sautépanna, bruna nötköttet tills den rosa färgen försvinner. Tillsätt lök och sauté tills det är genomskinligt, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka tills duftande, ca 1 minut.
 2. Tillsätt vin till pannan och låt det simma och minska lite innan du lägger kanel, allspice, persilja, tomatpasta, krossade tomater och socker.
 3. Låt såsen sjuda, upptäckt, i ca 15 minuter så att överflödig vätska kan avdunsta. Det borde vara en torrare, tjockare tomatsås. Smaka med salt och peppar.

Gör Béchamelsås

 1. Smält smör i en stor kastrull över låg värme. Tillsätt mjöl till smält smör, whisking kontinuerligt för att göra en mjuk pasta. Låt mjölet laga mat i en minut men låt den inte brinna.
 1. Tillsätt uppvärmd mjölk till blandning i en stadig ström, vispa kontinuerligt. Smäll över låg värme tills den tjocknar lite men kokar inte.
 2. Avlägsna från värme och rör om slagna äggulor och nypa muskelsnabb. Återgå till värme och rör om tills såsen förtorkar. Avsätta.

Montera Moussaka

 1. Smörj en stor djup bakpanna lätt (en lasagnepanna fungerar perfekt). Stänk botten av pannan med brödsmulor.
 2. Lämna ett 1/4 tums utrymme runt kanterna på pannan, lägg ett lager potatis på botten. Top med ett lager av aubergine skivor.
 3. Lägg till kötsås på toppen av äggplanta och strö över 1/4 av den riven osten. Toppa med ett annat lager av äggplantskivor och dryck igen med 1/4 av den riven osten.
 4. Häll béchamel sås överallt, var noga med att tillåta såsen att fylla sidorna och hörnen på pannan. Smörj béchamelen på toppen med en spatel och strö över resterande riven ost.
 5. Baka i 45 minuter eller tills béchamel sås är en fin guldbrun färg. Låt kyla i 15 till 20 minuter före skivning och servering.

Obs! Du kan göra denna maträtt före men sluta innan du gör béchamel sås och kyl. Koka béchamel sås rätt innan du tänker baka den.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 933
Totalt fett 53 g
Mättat fett 27 g
Omättat fett 18 g
Kolesterol 275 mg
Natrium 842 mg
kolhydrater 68 g
Kostfiber 11 g
Protein 46 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)