Spanakopita: Grekisk Spenat, Gröns & Örtkaka

På grekiska: σπανακόπιτα, uttalad spah-nah-KOH-peetah

Detta grekiska veganskak receptet gör ost och är således en variation av den populära versionen med ost. Det är det perfekta alternativet att göra under utlåning (lenten recept). Även om namnet på denna maträtt ofta används för spenatkräm med ost, innehåller traditionell spanakopita inte ost.

För en smakbehandla, använd blandade grönsaker som spenat, collard greens, senapsgreen, kale etc.

Njut av det här grekiska vegansk receptet!

Vad du behöver

Hur man gör det

Tvätta spenaten (och andra gröna, om du använder) bra i kallt vatten, ta bort rötter och skadade löv. Häll grovt och placera i en kolv. Salt lätt och låt avta i 10 minuter. Tryck eller pressa för att ta bort all överskottsvätska.

I en stor mixskål kombinera spenat (och grönsaker), dill, persilja, lök, fänkål, peppar och halva oljan, och blanda väl tills ingredienserna är välblandade.

Förvärm ugnen till 175 ° C (175 ° C).

Pensla pannan med olja (den kan vara rund, kvadratisk eller rektangulär). När du lägger arken i pannan, lämna en överlapp av phyllo utanför panfältet hela vägen. Lägg hälften av phyllo-lakan på botten, borsta varje lätt med olivolja.

Sked i spenatblandningen och sprida jämnt. Vik den förlängda phyllo in över blandningen. Lägg de återstående phylloarken på toppen, borsta vardera med olja utom det övre arket. Trim den övre phyllo med en sax, och skåra toppen i serveringsstorlek.

Borsta toppen med olja. Våt händerna och skaka av det överflödiga vattnet över toppen av pitan.

Baka vid 350 ° F (175 ° C) i 1 timme på hyllan strax under mitten av ugnen. När du är färdig, ta bort från ugnen och låt svalna 1/2 timmar innan du serverar.

Serveringsförslag: Detta kan serveras som en förrätt, sidrätter eller mellanmål, eller som huvudrätt serveras med sallad och crusty bröd.

Party Suggestion: Ovanstående kvantitet kan tillverkas i två (2) runda 9-tums fjäderformspannor. Använd 1/2 pund phyllo för varje, lägg arken över botten och ut på sidorna. Lägg på påfyllningen, vik de utdragna bitarna in i mitten för att täcka, tucka in där det behövs. Olja toppen av paj, skär i pajformade bitar och baka vid 175 ° C i ca 35 till 40 minuter, tills toppen är gyllene och phyllo drar in från sidan av pannan.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 281
Totalt fett 16 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 353 mg
kolhydrater 28 g
Kostfiber 5 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)