Kısır: Turkish Bulgur Salad

Om du är en fan av Mellanöstern Tabbouleh och andra rätter gjorda med Bulgur, kommer du att älska det här klassiska turkiska receptet för kall bulgur och en grönsaksallad kallad Kısır (Kus-UHR ').

Bulgur, som ibland kallas knäckt vete, är en häftklammer i turkiska skafferi och är en av de vanligaste ingredienserna i turkisk matlagning . Det är vanligt att göra rätter som bulgur pilaf, tillsats till tjockare soppor, knådas till köttbullar och en av mina favoriter ingår i kalla sallader som bulgur och färsk ört sallad och kısır.

En av de mest populära rätterna

Kısır sallad är överlägset en av de mest populära rätterna i turkiska köket. Varje hemkock gör en variation av kısır och du hittar det också i många restauranger som serverar avslappnad, homestyle turkisk mat. Vad gör kısır så populär? För den innehåller den färska, näringsrika och billiga ingredienser. Det är också mycket lätt att göra och lite går lång, långt. Kısır är utmärkt för underhållande - dess smak blir bättre som salladstöd, så du kan göra det bra på förhand. Det kommer att hålla sig mycket bra i kylskåpet i flera dagar.

Du kommer att känna igen kısır så fort du ser det. Pepparpastaen ger bulgur en härlig orangefärgad nyans och blandade grönsaker och färska örter lägger till festlig färg. Kısır serveras oftast, tro det eller ej, på te tid tillsammans med andra söta och salta bakverk. Men eftersom det kompletterar grillat kött och kyckling är det också perfekt som en del av en grillmeny .

Använda olika grönsaker och örter

Varje turkiskt hushåll gör kısır med en något annorlunda blandning av grönsaker och örter. Några gillar det kryddigt och lite som mer lök och vitlök. Det bästa är att få kreativa ingredienser som färgade paprika, gröna lök, krossade nötter, till och med hackade betor och pickles. Allting går så länge som det är friskt, färgstarkt och krispigt.

Du kan hitta pepparpasta i de flesta östliga, grekiska eller turkiska livsmedelsbutiker eller på webbplatser som säljer turkiska ingredienser. Ett annat alternativ är att finpizzera färska röda paprika av ditt val och dra ut saften för att göra din egen pepparpasta. Detta recept kräver citronsaft eller granatäpple sura, vilket är en tjock sirap av 85 procent granatäpple vilket ger den en mycket koncentrerad smak. Om du vill inkludera denna unika ingrediens, leta efter den där turkiska livsmedel säljs.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt bulgur i en stor mixskål. Häll det kokande vattnet över det. Vattnet ska helt täcka bulgur med ca 1/4 tum (tillsätt lite mer kokande vatten om det behövs). Täck skålen med ett lock eller plastfolie och lägg sedan i en handduk. Ställ den åt sidan i ca 15 minuter för att tillåta bulgur att mjukna.
  2. Medan bulgur mjuknar, förbered dina grönsaker. Börja med att peeling lök och vitlök och hugga dem så fint som möjligt. Blanda den hackade löken och vitlök med pepparpastaen och lägg åt sidan.
  1. Häll tomat, gurka, gröna lök, persilja och mint på samma sätt och sätt dem i en separat skål. Ju finare du hugger dem desto bättre blir din sallads konsistens.
  2. Ta bort tyget och locket från bulgurskålen. Använd gummihandskar, fluff bulgur upp med fingrarna. Torka citronsaft eller granatäpple sura och oljan över toppen och kasta den igenom med fingrarna. Tillsätt sedan pepparpastablandningen och arbeta jämnt genom bulgur.
  3. Lägg till de hackade grönsakerna och örterna och fortsätt kasta med fingrarna tills alla ingredienserna är jämnt dispergerade. Tillsätt salt och svartpeppar och smaka på kryddor.
  4. Du kan servera din kısır sallad direkt, eller du kan täcka och koka den i flera timmar. Se till att fluffa upp det med fingrarna igen innan du serverar.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 331
Totalt fett 13 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 409 mg
kolhydrater 50 g
Kostfiber 8 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)