Kaviarhistoria

Kaviar serverades som en gratis aptitretare i barer för att uppmuntra att dricka

Ordet kaviar härstammar från den turkiska khavyaren, som först uppträder på engelska trycket i 1591. Därefter återgår 250 miljoner år till förhistoriska tider, har storheten varit en del av Mellanösterns och Östeuropa-dieten för majoriteten av människans historia.

Kaviarhistoria

Kaviar var en gång reserverad strängt för royalty. Men överraskande nog, i Amerika under början av nittonde århundradet, serverades kaviar rutinmässigt under fria luncher i salonger.

Den salta smaken uppmuntrade törst och ökad försäljning.

Vid den tiden var USAs vatten rik med stor, en resurs som den tyske invandraren Henry Schacht utnyttjade 1873 när han startade en verksamhet som exporterade kaviar till Europa för det till synes höga priset på en dollar per pund. Andra företagare följde snart, och i slutet av artonhundratalet var USA den största exportören av kaviar i världen.

Kaviarbommen

Under denna kaviarbom blev mycket av skördet som skickades till Europa importerat direkt tillbaka till USA igen, märkt som den mer eftertraktade "ryska kaviaren". Kaviar från Rysslands floder hade alltid ansetts vara premium. År 1900 utfärdade staten Pennsylvania en rapport som uppskattar att 90 procent av den ryska kaviar som sålts i Europa faktiskt kom från USA.

Som en följd av den amerikanska kaviarbommen från början av 1900-talet, överskreds sturen nästan till utrotningsplatsen.

Den plötsliga bristen orsakade ett vild hopp i priset på kaviar, med det extra resultatet att de flesta kaviar var märkta med att ryska verkligen importerades från Ryssland. Vid 1960-talet var priserna så orimliga att nya källor till kaviar efterfrågades.

Romanoff Caviar Company (ursprungligen etablerat 1859) vände sig till laxkål (rödlökkaviar), klumpfisk, och senare 1982, vitt fisk (känd som golden whitefish caviar) som mer ekonomiska källor än deras importerade motsvarigheter.