Lakshistoria som mat

Lox är av amerikanskt ursprung

Ordet lax, vilken sort av fisk som helst av släktet Salmo och Oncorhynchus, kommer från den latinska salmoen , som senare blev samoun på mitten engelska. Många indianska stammar berodde tungt på lax i deras kost.

Tidiga europeiska bosättare blev snabbt tröttna på en laxrik kost, med många indenterade tjänare som faktiskt hade en klausul skrivet i sina kontrakt som begränsar laxmat till endast en gång i veckan.

Lax var riklig på både öst- och västkusten i Amerika. Vattnet i nordväst är särskilt rikligt med lax, där det kallas " Alaskan kalkon ". På Hawaii är det lomi-lomi, en mat som är högt värderad.

New England började först och främst konservera lax år 1840, levererade den hela vägen över landet till Kalifornien. Vid 1864 vände borden, med Kalifornien som levererade öst med konserverad lax. Östens vatten blev fiskat ut så att alla atlantiska laxer idag kommer från Kanada eller Europa.

Det finns åtta arter av lax i nordamerikanska vatten, fem i Stillahavsområdet ensam. Över hela världen överstiger kommersiell laxproduktion en miljon pund årligen, med cirka sjuttio procent som kommer från akvakultur lax gårdar.

Rökt laxhistoria

Rök lax kommer i en mängd olika former, med de mest populära vara lox . Lox, som först uppträder på engelska år 1941, kommer från de jiddiska laxarna , och härstammar i New York.

Det var okänt bland europeiska judar och är fortfarande sällsynt i Europa.

Lox härdas i saltlösning och tillverkas företrädesvis av Pacific-lax. Naturligtvis är det mest populära menyalternativet tunna skivor lox på en bagel med gräddeost.

Pickled lox har också blivit en favorit tack vare Concord Hotel i Catskill Mountains i New York, som kom upp med receptet 1939.