Sambal Kangkung Med Räkorpasta

Kangkung är Ipomoea aquatica , en semiaquatisk växt som växer i träsken. Det kallas kangkong på filippinska, rau muống på vietnamesiska , phak bung i thailändska och kangkung på malaysiska och indonesiska. Både de ihåliga stjälkarna och löven är ätbara även om stjälkarna är tuffare och tar lite längre tid att laga mat.

Sambal är en generisk term för chili-baserade såser; Det finns många sorter, den jag använde är sambal oelek (tillgänglig i den asiatiska delen av de flesta matvaror). Om du använder sambal belacan som är en chili och räkorpasta, behöver du inte lägga till räkorpasta separat, men du måste nog göra justeringar av mängderna. Du kan betjäna detta som en vegetabilisk maträtt tillsammans med en kötträtt. Det är inte helt vegetarian eftersom räkorpasta är en ingrediens; Om du vill förvandla den till en vegetarisk maträtt, släppa du bara bort räkorna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär kangkungen i två tum längder. Separera i tre delar - de tjocka nedre stjälkarna, den mellanliggande delen av stjälkarna och bladen. Varför? Jag kommer till det.
  2. Mala lök, vitlök och citrongräs till en pasta (jag använde en matprocessor, en mortel och pestel är traditionella).
  3. Värm matoljan i en wok eller stekpanna. Tillsätt lök-vitlök-citrongräspasta, riven ingefära, tamarindpasta, räkorpasta, socker, sambal oelek (eller chilis, om det är vad du använder) och om en tesked fisksås. Koka försiktigt över medium värme tills blandningen skiljer sig från oljan.
  1. Lägg till kangkungstalkarna - de tjocka. De tar längst att laga mat så att de går in i pannan först. Uppståndelse. Häll i ca tre matskedar vatten och koka i ca två minuter.
  2. Lägg i mellersta delen av stjälkarna, rör om koka i en minut.
  3. Tillsätt kangkungbladen , rör om och koka i ungefär en halv minut.
  4. Smak, tillsätt mer fisksås om det behövs.
  5. Servera varmt.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 195
Totalt fett 10 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 19 mg
Natrium 89 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 2 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)