Karjalan Paisti (Karelian Hot Pot) Recept

Karelian Hot Pot eller Karjalan Paisti på finska är en traditionell köttgryta från Karelen (nu delad mellan Finland och Ryssland). Det görs vanligtvis med en kombination av fläsk och nötkött, men andra proteiner, som lamm, kan användas. Finska hetpotten är typiskt kryddat med svarta pepparkorn , allspice och vikblad.

Heta krukor eller kakor, som de är kända, finns i varje matlagning. Dessa rika grönsaksspannbitar kan inkludera vad som står till hands, alltså en "hodgepodge". Vissa kulturer använder orgelkött, grisöron och fötter och ostron, bara inte alla i samma gryta!

Denna finska gryta är braised i en långsam spis så snart allt är hackat är det ett riktigt hands-off recept. Servera Karelian Hot Pot, som finländarna gör, med potatismos och tranbär eller Lingonberry konserver på sidan.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Brun biff, fläsk och lammstew kött på alla sidor i olivolja över medelhög värme. Placera hälften av de skivade lökarna i botten av en långsam spis, täcka med hälften av köttet och strö över hälften av saltet, pepparkornen, allspice och ett laurblad. Upprepa lagren.
  2. Häll i 2 koppar vatten, täck långsam spis och låt koka på låg värme i 6 till 8 timmar. Tillsätt upp till återstående 1 kopp vatten om det behövs när det lagar mat.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 610
Totalt fett 35 g
Mättat fett 13 g
Omättat fett 16 g
Kolesterol 204 mg
Natrium 160 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 3 g
Protein 62 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)