Jordnötssmörkola

Du har haft jordnötssmör. Du har haft karamell. Men har du någonsin försökt sätta jordnötssmör i din karamell? Denna karamell är lätt och krispig, med massor av saltade jordnötter och en underbar jordnötssmak.

Förväxla inte detta recept med jordnötsskört, vilket är liknande men inte detsamma. Jordnötsbröd innehåller oftast natron, vilket belyser godiset och ger en ljusare, krispigare konsistens. Jordnötsbröd är också vanligtvis dras medan de svalnar, så godiset blir mycket tunt (och skört, därav namnet). Detta är en kola, så det innehåller inte natron och drar inte under kylning. Således blir slutresultatet tjockare och har mer av en krispig, lite klibbig konsistens. Om du vill försöka jämföra, gör detta recept och försök sedan mitt recept på kryddig jordnötsbröd eller saltad chokladnötterbröd !

Denna karamell är stor på egen hand, eller du kan också doppa individuella skär i mörk choklad för en ännu mer behaglig behandling. Prova att hugga upp det och lägga det till chokladkluster, sprinkla det på tryffel eller använd det som en toppning för muffins eller kakor!

Vad du behöver

Hur man gör det

1. För att göra denna karamell, förbered en 9x9 tums bakpanna genom att föra den med aluminiumfolie och spruta folien med nonstick matlagningsspray. Lägg åt sidan för nu.

2. Kombinera sockret, majs sirap och vatten i en medium kastrull över medelvärme. Rör om med en gummispatel medan sockret löses upp.

3. Täck kokkärlet med ett lock och låt blandningen koka i 2-3 minuter, ta sedan av pannan och sätt in en godtermometer .

Fortsätt att laga godiset, rör om och om så att det inte brinner, tills blandningen når 305 grader Fahrenheit. Denna process bör ta cirka 15-20 minuter, beroende på din panna och din spis.

4. Så snart blandningen når rätt temperatur, ta av pannan från värmen och rör om snabbt jordnötssmöret och saltade jordnötter. Rör tills allt är homogent, häll sedan godiset i den beredda pannan. Använd en oljad spatel för att sprida ut den i jämn tjocklek.

5. Låt godiset sitta i några minuter, och när det börjar sätta men det är fortfarande mjukt och smidigt, skåra toppen i kvadrater med en skarp kniv sprutad med nonstick matlagningsspray.

6. Låt godiset svalna helt vid rumstemperatur, i minst en timme. När det är coolt, bryt det ihop längs de tidigare målta linjerna så att du har små rutor av karamell.

7. Förvara jordnötssmörkolven i en lufttät behållare vid rumstemperatur i upp till två veckor.

Klicka här för att se alla Toffee Candy Recept!

Klicka här för att se alla Peanut Candy Recept!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 298
Totalt fett 15 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 152 mg
kolhydrater 39 g
Kostfiber 2 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)