Shopping och lagringstips för grekisk fetost

Shopping för fetaost kan vara lite mer än förvirrande. Trots EU-beslutet från 2005, som begränsar användningen av beteckningen "feta" till Grekland, är marknaden fortfarande fylld med ost märkt "feta" från EU-länder som Frankrike och Danmark. "Feta" kan också hittas från Rumänien, Bulgarien och USA.

I den här artikeln ska vi prata om grekisk feta - den läckra saltaosten från får- eller getmjölk, eller en kombination av de två.

Många av de andra "feta" ostarna på marknaden - och till och med några grekiska "exportfeta" är gjorda av komjölk, och smaken faller långt ifrån den ursprungliga versionen.

Vad ska man leta efter i grekisk feta

Märken

De grekiska feta varumärken som oftast finns på amerikanska marknader är:

Grekisk fet kan vara dyrt

Naturligtvis är det gott och äkta, men det kan också vara dyrt. Dessa importerade ostar kan kosta var som helst från $ 7 till $ 10 per pund när de köps i en pund eller mindre kvantiteter, och om du är ett fan av feta, kan priset vara ett hinder. Lösningen? Köp i stora mängder och lagra den. Feta säljs ofta i stora mängder och priset kan sjunka dramatiskt.

Var man kan köpa

De flesta kedjorna säljer feta i små paket, så om du vill ha större kvantiteter, se någon annanstans.

Grekiska och Mellanösternmarknaderna är en lösning, och nätbutiker som säljer grekiska produkter är en annan. Också, försök använda din favorit sökmotor för att hitta "fetaost".

Hur man lagrar

För salt för din smak

Om grekisk feta är för salt för din smak, ta det stycke du vill använda och blöt i en blandning av 1/2 vatten och 1/2 färsk mjölk i en timme.

Obs: Feta bör alltid skyddas mot exponering för luft vilket gör att den torkar, och får smaken att skärpa eller sura.