Glutenfri Havre Matzoh Cracker

Detta recept på hemgjorda glutenfria havre matzoh- kakor är gjord med certifierat glutenfritt havregryn, potatisstärkelse och mandelmjöl. Dessa rustika matzoh-kakor är ömma, skarpa och en bra cracker att servera under påsken. De bakas inom 18 minuter efter tillsats av vatten och de innehåller inte majs, ris, bönsmör eller lövmedel.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Förvärm ugnen till 450 F.
 2. Om du har en pizza sten, förvärm den i ugnen. Om inte, led 2 stora bakplåtar med pergamentpapper
 3. I en stor blandningsskål kombinerar havregrynsmjöl (se tips nedan), potatisstärkelse, mandelmjöl och salt. Visp att kombinera grundligt.
 4. Lägg till vegetabilisk förkortning och använd en elapparat eller mixer för att kombinera.
 5. Tillsätt vatten och slå i ca 1 minut tills ingredienserna blandas och blandningen hålls ihop.
 1. Använd en spatel för att skrapa matzoh deg på en stor, ren skärbräda, lätt strö med potatisstärkelse. Knippa degen kort och bilda en boll med degen. Skär degen i halva.
 2. Riva 2 stora lakor av vaxat papper. Stänk 1 ark med reserverad havreklid eller potatisstärkelse. Tryck 1 boll matzoh deg i en skiva och placera det andra arket med vaxat papper över det.
 3. Använd en rullpinne för att rulla degen i en cirkel, precis som att göra pajdegods.
 4. Använd en gaffel för att pissa hål i degen. Strö med mer havre kli.
 5. Om du använder en pizza sten för att baka matzoh crackers, ta försiktigt bort den heta stenen från ugnen. Ta bort det övre arket av vaxat papper från den rullade matzoh degen. Lyft degen med det nedre arket av vaxat papper och försiktigt sätta degen på pizzastenen och skrapa bort det vaxade pappret.
 6. Återgå den heta stenen till ugnen och baka glutenfri havre matzoh i ca 10 minuter, eller tills den är skarp och lätt brunad runt kanterna. Överför försiktigt till en kylhylla. Upprepa bakningsprocessen med den andra bollen av deg.
  Obs! Om du använder bakplåtar som är fodrade med perkamentpapper för att baka matzoh-krackarna, ströka lätt med reserverad havreklid. Lägg försiktigt degen på bakplåten, skrapa av vaxat papper från degen, strö över mer havreklid och baka i ca 10 minuter, eller tills det är skarpt och lätt brunt runt kanterna. Kyl på trådstället

tips

För att göra fint havremjöl använd en ren elektrisk kaffebönsnål för att mala 1 kopp certifierad glutenfri valsad havre.

Tillsätt ca 1/3 kopp havre åt gången och puls 3 gånger. Använd en fin nätfiltr för att sila mjöl. Boka havrekliden för att strö på matzoh deg när du rullar ut det och innan du baka det. (1 kopp rullad havre är ungefär 2/3 kopp havre mjöl.

Påminnelse: Se alltid till att dina arbetsytor, redskap, kokkärl och verktyg är fria från gluten. Läs alltid produktetiketter. Tillverkare kan ändra produktformuleringar utan föregående meddelande. Vid tvivel, köp inte eller använd en produkt innan du kontaktar tillverkaren för att verifiera att produkten är fri från gluten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 270
Totalt fett 18 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 4 mg
Natrium 796 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 3 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)